Provincie reageert op heisa rond vergunning Waesmeer

Provincie stelt oordeelkundig gehandeld te hebben

Gedeputeerde Jozef Dauwe.
Ronny De Coster Gedeputeerde Jozef Dauwe.
De provincie stelt dat het oordeelkundig heeft gehandeld bij het afleveren van de omgevingsvergunning voor het bedrijf Vagaetrans, dat op het Waesmeer heel wat ingrepen wil uitvoeren. Daar is heel wat protest tegen, en ook het schepencollege van Temse ging deze week nog in beroep tegen die vergunning. "We hebben de adviezen gevolgd en heel wat bijzondere milieuvoorwaarden opgelegd", stelt gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V).

De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen verleende op 27 september de omgevingsvergunning aan de bvba Vagaetrans voor het gedeeltelijk opvullen van een voormalige kleiput, het Waesmeer, gelegen aan Huis ten Halven in Temse. Die vergunning omvat ook een aantal stedenbouwkundige handelingen, zoals de aanleg van een onderhouds- en recreatieweg, het vellen van 22 hoogstammige bomen, het nivelleren van een deel van de strandzone, het uitvoeren van oeverherprofileringswerken en het aanleggen van oevers en de regularisatie van een reeds uitgevoerde reliëfwijziging.

Vanuit de buurt, Verenigde Eigenaars Waesmeer en milieuwerkgroep Ons Streven is er veel protest tegen de plannen. Tijdens het openbaar onderzoek, dat in juli afliep, werden liefst 322 bezwaarschriften ingediend. En deze week ging ook het schepencollege van Temse in beroep tegen de vergunning, vooral omwille van de reliëfwijzigingen. 

Gunstig advies

Gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V) verdedigt de beslissing van de deputatie. "We hebben ons gebaseerd op het gedeeltelijk gunstig advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie. Die gaf een ongunstig advies voor de aangevraagde reliëfwijziging in de zone langs de Smessstraat, waar geen grond mag aangebracht worden, maar wel een gunstig advies voor de overige reliëfwijzigingen van de aanvraag. Het advies van de gemeente Temse was gedeeltelijk gunstig en de adviezen van het departement Omgeving, de OVAM, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos waren gunstig."

Volgens Dauwe werd er ook in het bijzonder rekening gehouden met het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Daarin wordt onder meer gesteld dat de aanvrager nog een kapmachtiging dient te bekomen, dat de werfweg onmiddellijk na de werken verwijderd moet worden en vervangen wordt door een twee meter breed onverhard recreatief wandelpad en dat er geen grond wordt aangebracht op de zone langs de Smesstraat."

Bijzondere milieuvoorwaarden

De deputatie heeft de vergunning verleend voor een termijn van twee jaar voor het opvullen van de put en voor een termijn van onbepaalde duur voor de stedenbouwkundige handelingen. "In de afgeleverde vergunning hebben we ook heel wat bijzondere milieuvoorwaarden opgelegd, op voorstel van onder meer het schepencollege van Temse en de adviserende instanties." 

Lees ook: Schepencollege in beroep tegen vergunning Waesmeer
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.