Eerste fietsstraat tussen Stationsplein en Guido Gezelleplaats

Er komt in Temse een eerste fietsstraat, tussen het Stationsplein en de Guido Gezelleplaats. Om conflicten tussen voetgangers, fietsers en het autoverkeer te vermijden in de tunnel onder de N16 en de spoorweg, waar nieuwe toegangen tot de treinperrons worden ingericht, krijgt de fietser in die straat absolute voorrang.

De tunnel onder de N16 vormt de verbinding tussen de Guido Gezelleplaats en het Stationsplein. Al geruime tijd zijn in die tunnel werkzaamheden aan de gang om het station van Temse beter bereikbaar te maken. Infrabel richt er een trap en een toegangshelling in naar perron 2. De werkzaamheden zitten op schema. Tegen eind november moeten ze afgerond zijn. Om de verkeersveiligheid in en rond de tunnel binnenkort te garanderen zal de gemeente er een eerste fietsstraat inrichten.

De tunnel tussen de Guido Gezelleplaats en het Stationsplein, vóór de start van de werken. Momenteel richt Infrabel er nieuwe toegangen in naar het perron. De gemeente richt hier binnenkort de eerste fietsstraat in Temse in.
JVS De tunnel tussen de Guido Gezelleplaats en het Stationsplein, vóór de start van de werken. Momenteel richt Infrabel er nieuwe toegangen in naar het perron. De gemeente richt hier binnenkort de eerste fietsstraat in Temse in.

"Reizigers zullen perron 2 kunnen bereiken vanuit de tunnel. De nieuwe toegangen zorgen voor meer wandelpassage in de tunnel, waardoor er conflicten zouden kunnen ontstaan met de fietsers. Als er niks wordt gewijzigd aan de weginrichting blijven zowel fietsers als wandelaars op hetzelfde niveau, vlak bij elkaar. Dat willen we vermijden. Daarom gaan we de rijbaan inrichten als fietsstraat", schetst schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). 

Niet inhalen

"Het huidige voetpad wordt verbreed met de ruimte die het inneemt van het huidige fietspad. De fietsers zullen op straat fietsen en krijgen in die fietsstraat absolute voorrang. Auto's moeten er achter de fietsers blijven, de maximale snelheid is 30 kilometer per uur en fietsers mogen ook de hele breedte gebruiken van de rijbaan. Deze fietsstraat zal in beide rijrichtingen ingericht worden. In de straat blijft dubbelrichtingsverkeer van kracht. In het midden van de straat wordt een volle lijn getrokken om duidelijk te maken dat inhaalbewegingen niet toegelaten zijn. De fietsstraat zal beginnen aan het Stationsplein en eindigen aan de Guido Gezelleplaats." 

De fietsstraat krijgt de nodige verkeersborden die het begin en einde van de fietsstraat aanduiden. Daarbij wordt het logo van de fietsstraat groot geschilderd op de rijbaan, en ook de ondergrond is roodkleurig.

"Wanneer de tunnel weer opengesteld wordt voor het verkeer, zal ook de inrichting van de fietsstraat klaar zijn. Dit voorstel wordt ook gedragen door de Fietsersbond van Temse", aldus schepen Truyman.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jozef Van Raemdonck

    Wachten op het eerste ongeval. Met borden en witte lijnen houden ze niet veel rekening in deze buurt

  • Nicole Van Der Vieren

    Toch ook even vermelden dat Groen de vraag naar deze fietsstraat op de agenda geplaatst heeft in de gemeenteraad van augustus. Constructieve oppositie werkt!