Al drie eeuwelingen in drie weken

RUSTHUIS DE REIGER TELT VIJF HONDERDJARIGEN (EN ER KOMEN ER NOG BIJ)

De vijf eeuwelingen van De Reiger (v.l.n.r.): Joanna Maes (100), Anna Van Asche (100), Olga Van Bosch (101), Juliette Maes (101) en Leontina 'Florke' Bogaerts (105).
Foto Vergauwen De vijf eeuwelingen van De Reiger (v.l.n.r.): Joanna Maes (100), Anna Van Asche (100), Olga Van Bosch (101), Juliette Maes (101) en Leontina 'Florke' Bogaerts (105).
Er moet goede lucht hangen in rusthuis De Reiger in Temse, want voor de derde keer in drie weken wordt daar een eeuweling gevierd. Daarmee staat de teller op vijf bewoners die de kaap van honderd hebben gerond. En volgend jaar kunnen er nog drie bijkomen.

'Zie ik de lichtjes van de Schelde, dan gaat m'n hart wat sneller slaan'. Misschien gaat de evergreen van Bobbejaan Schoepen wel op voor de dames van rust-oord De Reiger, die vanuit hun kamer de Schelde in de verte zien stromen. Want dat daar zo veel vrouwen, vaak met zichtbaar gemak, de kaap van de honderd jaar ronden, is toch bijzonder. Het gaat voor de jongste dertig jaar maar liefst over elf bewoonsters.

Koffiekransje

Vandaag bestaat de groep 100-plussers van De Reiger uit vijf kranige dames. En volgend jaar kunnen daar nog drie bijkomen. De oudste bewoonster is Leontina 'Florke' Bogaerts (105), die meteen ook de oudste inwoner in de geschiedenis van Temse is. Verder maken Juliette Maes (101), Olga Van Bosch (101) en de 'jongelingen' Anna Van Asche (100) en Joanna Maes (100) het koffiekransje in De Reiger compleet.


In het rusthuis hebben ze er daardoor wel een drukke periode op zitten. Telkens een bewoner 100 wordt, volgt er een groot verjaardagsfeest met taart voor alle bewoners en mag de 100-jarige toekijken vanop een speciale troon. De hele middag worden er liedjes gezongen en als hoogtepunt komt de burgemeester het cadeau van het koninklijk paleis overhandigen: een ingekaderde foto van de jarige met de handtekening van de koning erop.


De voorbije twee weken is er telkens zo'n feest geweest, voor de kersverse 100-jarigen Anna Van Asche en Joanna Maes. En nu vrijdag volgt alweer een verjaardagsfeestje, deze keer voor Olga Van Bosch, die 101 wordt.


"En dan krijgen we even de tijd om uit te rusten. Tot februari toch, want dan vieren we Florkes 106de verjaardag", lachen de personeelsleden van het OCMW-rusthuis. Ook zij staan er wel van te kijken dat hun bewoonsters het zo goed doen. "Het is hier goed, hé. Ze worden goed verzorgd, krijgen lekker eten. En we proberen het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Elke 100-plusser heeft zo haar eigen geheimen."


Florke bijvoorbeeld heeft eigenlijk maar één goede raad voor wie ook 105 wil worden: "Niet zagen en goed slapen!" Elke maand zit ze nog voor het computerscherm om met haar dochter Denise te skypen, die in Australië woont. Florke trok zelf zeven keer naar Australië om haar dochter te zien, de laatste keer toen ze 90 was. Anna Van Asche, die eind september 100 werd, zal dan weer niet meteen het gezicht worden van de antitabaklobby. Haar hele leven heeft ze sigaretten gerookt. "De laatste twee jaar is ze wel gestopt, hoewel ze onlangs op uitstap toch nog eentje opstak."


Voor het personeel van De Reiger is het wel duidelijk: "Nog nooit is hier een man ouder dan 100 jaar geworden. Vrouwen moeten écht wel het sterke geslacht zijn."