20.000 euro voor nieuwe klassen spoorloos verdwenen

ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ONREGELMATIGHEDEN IN BASISSCHOOL SINT-JOZEF

De financiële toestand van de school is niet goed, maar het voortbestaan komt volgens alle betrokken partijen zeker niet in gevaar.
Foto Kristof Pieters De financiële toestand van de school is niet goed, maar het voortbestaan komt volgens alle betrokken partijen zeker niet in gevaar.
Het parket heeft een onderzoek geopend naar financiële onregelmatigheden bij de vrije basisschool Sint-Jozef in Velle. Het oudercomité diende een klacht in nadat gelden, bedoeld voor de afbetaling van nieuwe klassen, spoorloos verdwenen. Het gaat om meer dan 20.000 euro. De scholengemeenschap wacht de resultaten van het onderzoek af.

De ouders werden donderdagavond op de hoogte gebracht tijdens een infoavond van het oudercomité en de schoolraad. Het gonsde immers al een hele tijd van de geruchten dat de school op het randje van bankroet zou staan. De ouders kregen intussen te horen dat de school zeker niet voor haar voortbestaan moet vrezen, maar dat er wel amper nog geld op de rekening staat.

Lening

De bal ging eind juni dit jaar aan het rollen toen het oudercomité formeel een strafklacht indiende wegens financiële wanpraktijken. "Het rommelde daarvoor wel al een tijdje", bevestigt Herman Bogaert, advocaat van het oudercomité. "De ouders die ik vertegenwoordig zijn enorm geëngageerd en erg begaan met de school. In die mate zelfs dat ze enkele jaren geleden nieuwe klassen lieten bouwen zonder één cent subsidie. Ze staken daarvoor zelf de handen uit de mouwen, maar er werd ook een lening aangegaan. Hiervoor betalen ze 10.000 euro per jaar. Omdat er een sterke vertrouwensband was tussen het oudercomité en de directie werd het geld voor de lening meestal cash overhandigd. Het kwam echter tot een breuk toen werd vastgesteld dat voor de lening, en andere facturen waarvoor het oudercomité geld gaf, ook geld verdween van de schoolrekening. De mensen van het oudercomité vragen zich dus terecht af waar het geld naar toe is dat zij in alle vertrouwen aan de directie gaven."

Topje van ijsberg

Het onderzoek is intussen in handen van het parket.


Er werden recent al enkele mensen verhoord in het dossier en de boekhouding van de school werd in beslag genomen. In totaal gaat het om 20.000 euro die spoorloos verdween tussen 2016 en 2017. "Maar mogelijk is dit slechts het topje van de ijsberg", vervolgt Bogaert.


"De financiële toestand van de school is niet gezond. Er is zelfs amper geld om de zwemlessen en de schooluitstappen te betalen. We wijzen niemand met een beschuldigende vinger, maar willen wel duidelijkheid. Het oudercomité kreeg die niet en diende daarom de klacht in. Ze heeft immers geen inzage in de boekhouding van de school."


Het overkoepelend bestuur, de vzw Katholieke Scholen Temse-Scheldekant (KSTS), wacht voorlopig de resultaten af van het onderzoek. "Omdat er al een tijdje geruchten de ronde deden, hebben we nog voor de vakantie een gesprek gehad met de directeur", zegt secretaris en penningmeester Noël Ryeniers. "Intussen is er echter een officiële klacht ingediend en is de zaak niet meer in onze handen. We benadrukken wel dat de boekhouding van de school elk jaar wordt gecontroleerd door een bedrijfsrevisor en de schoolkas zeker niet volledig leeg is."