"Nadenken over toekomst Wase begraafplaatsen"

Burgemeester en Erfpunt gidsen zondag op kerkhof van Temse

De begraafplaats van Temse staat zondag in de kijker op de Open Monumentendag. Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en Jan De Kesel van Erfpunt zijn er de gidsen bij drie kerkhofwandelingen. Het kerkhof van Temse telt liefst 86 graven die officieel beschermd zijn als monument. Tegelijk geeft Erfpunt er het startschot van een artistieke campagne, om samen met de Wase gemeenten na te denken over het beheer en de toekomstige invulling van de 36 begraafplaatsen in de regio. Heel wat concessies van graven vervallen in 2021. 
Burgemeester Luc De Ryck als gids bij de kapel met grafkelder van de familie Janssens de Varebeke, op het kerkhof van Temse.
JVS Burgemeester Luc De Ryck als gids bij de kapel met grafkelder van de familie Janssens de Varebeke, op het kerkhof van Temse.

Wie bijzonder funerair erfgoed wil ontdekken, kan zondag terecht op het kerkhof van Temse aan de Vroonhoflaan. Daar bevinden zich heel wat cultuurhistorisch en architecturaal waardevolle graven, in het bijzonder van voor de Tweede Wereldoorlog. Liefst 86 graven zijn er ook beschermd als monument. "Het is uitzonderlijk dat zoveel graven op een regulier kerkhof bescherming kregen", stellen burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en schepen van Begraafplaatsen Hugo Maes (CD&V).

 Status

De oudste graven op het kerkhof dateren van de jaren 1860. Op het kerkhof van Temse zijn er ook twee grafkapellen, van de families Janssens de Varebeke en Wauters-Braeckman. Alle families met naam uit het Temsese verleden - van Boel tot Wilford - lieten er ook na de dood hun status gelden. "Het kerkhof was vroeger een spiegel van de maatschappij. Ook het graf was een uiting van status en rijkdom", aldus De Ryck. "De familie Janssens de Varebeke heeft hier een kapel met een grafkelder. Hij was een grote textielfabrikant in Sint-Niklaas. De familie had hier in Temse het vroegere kasteel in het Scheldepark als buitenverblijf. Die status zie je ook op het kerkhof, tot op vandaag. Al die bekende families leven verder in de praal van hun graven." De kerkhofwandelingen vinden zondag 9 september plaats om 9, 14.30 en 16.30 uur, met vertrek aan de toegang in de Vroonhoflaan. Ze duren ongeveer een uur. Gids Jan De Kesel (Erfpunt) belicht de stijl en de symbolen, de burgemeester situeert ze in de Temsese context.

Toekomst 

Meteen grijpt Erfpunt het moment zondag aan om het startschot te geven van een heuse funeraire, artistieke campagne in het Waasland. "De komende jaren worden belangrijk. De eeuwigdurende concessies op graven zijn door de gewijzigde wetgeving in 1971 meestal omgezet naar 50 jaar. Dus komen heel wat concessies in 2021 te vervallen. Wat zullen de gevolgen zijn voor onze begraafplaatsen? Waar willen we naartoe? Daar willen op voorbereid zijn en daar kunnen we de zeven Wase gemeenten in ondersteunen. In heel het Waasland zijn er liefst 36 begraafplaatsen. Het behoud, het beheer, de toekomstige invulling, de manier van herdenken: daar moeten we over nadenken", aldus Jan De Kesel.

"Om daar ook op een creatieve manier bij stil te staan, ontwierpen we een basispakket voor een cenotaaf, dat we aan de zeven gemeenten in het Waasland aanbieden om zo samen een hedendaags herdenkingsmonument te ontwikkelen. Dat krijgt dan op de vooravond van Allerheiligen ergens een definitieve plek." 

Kinderen kunnen er zondag tussen 10 en 12 uur alvast mee aan de slag tijdens een creatieve workshop op het kerkhof in Temse. 

Het kerkhof van Temse.
JVS Het kerkhof van Temse.
Een artistiek project met een cenotaaf, of een herdenkingsmonument, moet de inwoners van de zeven Wase gemeenten de komende maanden mee laten nadenken over het toekomstig beheer van de begraafplaatsen.
JVS Een artistiek project met een cenotaaf, of een herdenkingsmonument, moet de inwoners van de zeven Wase gemeenten de komende maanden mee laten nadenken over het toekomstig beheer van de begraafplaatsen.
"Het is uitzonderlijk dat zoveel graven op een regulier kerkhof bescherming kregen", aldus burgemeester De Ryck.
JVS "Het is uitzonderlijk dat zoveel graven op een regulier kerkhof bescherming kregen", aldus burgemeester De Ryck.
Zondag staat het kerkhof van Temse in de kijker.
JVS Zondag staat het kerkhof van Temse in de kijker.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.