Tot acht jaar cel voor buitensporige agressie op zeventienjarige

Nico Yilmaz (20) uit Stekene moet van de Dendermondse rechter acht jaar in de gevangenis. Samen met nog twee andere jongeren is hij schuldig aan poging tot moord op H., een zeventienjarige uit Stekene. De agressie die het drietal eind februari 2017 tegenover het slachtoffer gebruikte, is hallucinant. Jordy B. (19) kreeg vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Bob Q. (24) komt er vanaf met een werkstraf van 250 uur.

Het was in de nacht van 28 februari op 1 maart 2017 dat het jonge slachtoffer van Yilmaz en zijn kompanen bijna het leven liet.


De jongen werd naar de woning van Y. in de Paardebloemstraat in Stekene gelokt, zogezegd om iets uit te praten. Uiteindelijk werd hij urenlang geslagen, geschopt en toegetakeld met een baseballknuppel.

Frieten

Toen de politie de woning uiteindelijk binnenviel, troffen agenten het slachtoffer totaal ontredderd, in shock en levensgevaarlijk gewond aan. De daders zaten frieten te eten en computerspelletjes te spelen.


"Hallucinant, gruwelijk en mensonterend", zo vatte de openbaar aanklager tijdens het proces de feiten samen.

Lijdensweg

Het motief voor het buitensporig geweld was bij Yilmaz te vinden. Hij verdacht er H. van dat hij het schuiladres van zijn vriendinnetje verraden had. Daarom werd de jongen afgetroefd.


Gedurende de avond belde Yilmaz het vriendinnetje van H. op, zodat die het slachtoffer kon horen krijsen.


Het meisje zorgde ervoor dat de politie gewaarschuwd werd, zodat een patrouille de woning binnenviel en een einde maakte aan de lijdensweg.


De gerechtspsychiater schetste geen fraai beeld van Yilmaz' persoonlijkheid: antisociaal, erg agressief en een gebrekkig schuldinzicht.Hij heeft ook al een goedgevuld strafblad. Voor de rechtbank zat er dan ook niets anders op dan heel streng te oordelen. Ook voor de andere twee beklaagden sprak de rechtbank over "een torenhoog agressieprobleem".


De rechter wil dat ze alle drie hulp zoeken voor hun problematiek. (DND)