Jongeren staan terecht voor poging tot moord

17-JARIG SLACHTOFFER URENLANG GEFOLTERD

De politie trof de zwaargewonde tiener aan in deze woning in de Paardebloemstraat,
Kristof Pieters De politie trof de zwaargewonde tiener aan in deze woning in de Paardebloemstraat,
Drie jongeren stonden gisteren voor de rechter wegens poging tot moord op H., een zeventienjarige jongen uit Stekene. In de nacht van 28 februari op 1 maart 2017 takelden ze hun slachtoffer urenlang toe. Op het ogenblik dat de politie binnenviel, verkeerde de jongen in levensgevaar. Er hangt de beklaagden respectievelijk 12, 10 en 8 jaar cel boven het hoofd.

Openbaar aanklager Katrien Borms was tijdens het proces tegen Nico Y. (20), Jordy B. (19) en Bob Q. (24) meer dan duidelijk. "Hallucinante feiten zijn het geweest, gruwelijk en mensonterend", klonk het. "Het jonge slachtoffer werd naar de woning van Y. in de Paardebloemstraat in Stekene gelokt, zogezegd om te praten. Maar in de plaats werd hij geslagen, geschopt en toegetakeld met een baseballknuppel. Urenlang. Tussendoor werd drank gekocht in een nachtwinkel en daarna ging de agressie gewoon door. Toen de politie ter plaatse kwam, vonden ze het slachtoffer in shock, rillend en bebloed op de grond. Hij kon niet meer staan. En ondertussen zaten de daders een computerspelletje te spelen en frieten te eten."


Het was Nico Y. geweest die de zeventienjarige H. een lesje wilde leren. Hij verdacht er de jongeman van dat hij diens vriendinnetje verklikt had bij de politie, nadat ze was weggelopen uit een instelling, zodat ze terug werd opgepakt. Y. trommelde enkele kameraden op en liet H. naar zijn woning komen. Daar werd het slachtoffer meteen afgetroefd. Tijdens de uren die volgden, belde Y. het vriendinnetje van H. op om hem te horen krijsen. Het meisje zorgde er voor dat de politie gewaarschuwd werd, zodat een patrouille de woning binnenviel en een einde maakte aan de lijdensweg.

Hoofdverdachte Nico Y.
Kristof Pieters Hoofdverdachte Nico Y.

Trauma

H. zat gisteren tijdens het proces schuw weggedoken tussen zijn ouders en iemand van slachtofferhulp. Volgens zijn advocaat is hij nog altijd niet de oude. "Meer dan vier maanden was deze jongen arbeidsongschikt", zei advocaat Stefaan De Vleeshauwer. "Hij mag nu dan al lichamelijk hersteld zijn, hij houdt wel nog altijd een trauma over aan die bewuste nacht. Hij is niet meer dezelfde jongen van vroeger, leeft in een cocon en is angstig."

'Klootzakken'

Dat het om poging tot moord gaat, staat volgens het parket buiten kijf. "Y. had vooraf al aangekondigd dat hij H. kapot zou maken. De intentie om te doden was er dus", zei Borms. "En er waren voordien met alle betrokkenen duidelijke afspraken gemaakt. Alles was goed gepland. Op het codewoord 'klootzakken' moesten de anderen Y. komen helpen om het slachtoffer aan te pakken."


De procureur schetste geen fraai beeld over de persoonlijkheid van Y. Volgens de gerechtspsychiater heeft hij een antisociale persoonlijkheid, is hij erg agressief en vertoont gebrekkig schuldinzicht.


Zijn strafblad telt al diverse veroordelingen wegens gewelddaden. "Door het hoog recidivengevaar en omdat Y. een gevaar is voor onze maatschappij, moet hij lang opgesloten worden", zei Borms.


De procuceur vorderde voor de twintiger twaalf jaar cel. Jordy B. (19), die ook slagen met de baseballknuppel uitdeelde, hangt tien jaar cel boven het hoofd. Bob Q. deelde zelf geen slagen uit, maar was wel aanwezig tijdens de feiten en greep niet in. Hij riskeert acht jaar cel.


Nico Y. zelf woonde zijn proces opgefokt bij. De rechter moest hem diverse keren tot kalmte aanmanen. "Ik weet dat ik fout ben geweest en besef ondertussen ook dat het slachtoffer niks verraden had en we dus de verkeerde hadden", zei hij. "Maar ik heb maar een paar keer geslagen." Dat Y. daarmee de feiten minimaliseerde, bleek ook uit de verklaringen van de andere twee, die wel tot volledige bekentenissen over gingen.


De rechter velt volgende maand vonnis.