Asbestbesmetting na brand van tuinhok

Een felle brand heeft gisterennamiddag gewoed aan een achterbouw van een woning in Kemzekedorp.

Een voorbijganger merkte rond 16.15 uur een hevige rookontwikkeling op en alarmeerde de hulpdiensten. Drie posten van de brandweerzone Waasland rukten uit. Ter plaatse bleek een tuinhok tegen de achterbouw van de woning in lichterlaaie te staan.


De brandhaard was moeilijk te bereiken omdat de bejaarde bewoonster van de getroffen woning niet thuis was. Uiteindelijk kon men via de woning van de buurman de brandhaard bedwingen. Het vuur was snel geblust, maar het tuinhok brandde wel volledig uit. Men moest ook rekening houden met asbestplaten die op het dak van het hok lagen.


Door de hitte waren de asbestplaten kapot gesprongen. Stukken asbest lagen tot op tien meter van de brandhaard verspreid. De brandweer moest daarom extra veiligheidsmaatregelen in acht nemen tijdens het blussen. Nadien werd het gebruikte materiaal en alle kledij, dat gecontamineerd was door asbestvezels, grondig gewassen en in afgesloten zakken gestoken. Door de brand was Kemzekedorp ruim een uur lang afgesloten voor het verkeer. (PKM)