Ambulanciers vorderen voertuig voor zwangere vrouw na klapband

ONDANKS VELE INSPANNINGEN KON BABY NIET MEER WORDEN GERED

De ziekenwagen van de brandweerpost Sint-Gillis-Waas kreeg gisteren een klapband op de Antwerpse ring.
Foto PKM De ziekenwagen van de brandweerpost Sint-Gillis-Waas kreeg gisteren een klapband op de Antwerpse ring.
Een ziekenwagen van de Hulpverleningszone Waasland kreeg gisterenochtend op de Antwerpse ring een klapband. De ambulance vervoerde net een hoogzwangere vrouw naar het UZA. De hulpverleners besloten om een voorbijganger te stoppen en vorderden het voertuig om het transport verder te zetten. De vele inspanningen kwamen echter te laat, want de baby stierf bij de geboorte.

De hulpdiensten werden gisterenochtend rond 6.45 uur opgeroepen voor een noodgeval in de Brugstraat in Stekene. De zwangere bewoonster kampte met complicaties en moest horizontaal geëvacueerd worden vanaf de bovenverdieping. Omdat het meteen duidelijk was dat het om een heel dringend geval ging, werd bijstand gevraagd aan de politie om de ziekenwagen in de spits te begeleiden naar het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, waar de dame in behandeling was.


Op de Antwerpse ring liep het echter fout. De ambulance kreeg een klapband en moest noodgedwongen aan de kant.

Burgervoertuig

"De chauffeur van onze ziekenwagen is de controle nooit verloren", benadrukt Jolien Van Damme, woordvoerster van de Hulpverleningszone Waasland.


"Het ging om een klapband, maar de ambulance is gelukkig stabiel gebleven en niet gaan slingeren. De ziekenwagen kon wel niet meer op eigen kracht verder. Onze mensen hebben professioneel gereageerd en gezien de urgentie van de interventie is beslist om niet te wachten op een andere ambulance, maar is een burgervoertuig gevorderd. De politie-escorte kwam namelijk niet in aanmerking, omdat het slachtoffer horizontaal vervoerd moest worden."

Ochtendspits

Omdat het ongeval zich voordeed in volle ochtendspits, kon er vrij snel een voertuig worden tegengehouden dat groot genoeg was voor het vervoer van een draagberrie. Onder politiebegeleiding werd de interventie naar het UZA verder gezet. Ondanks alle inspanningen overleed de baby bij geboorte.


De woordvoerster van de Hulpverleningszone Waasland benadrukt dat er geen enkel verband is tussen de klapband van de ziekenwagen en de dood van het kind. "De klapband heeft enkele minuten vertraging opgeleverd, maar dat had de uitkomst niet gewijzigd. Het is natuurlijk zeer jammer dat dit gebeurde tijdens zo'n dringende interventie, maar onze mensen hebben er alles aan gedaan om de dame zo snel mogelijk naar het ziekenhuis over te brengen."


Nu stelt zich wel de vraag waarom de hoogzwangere vrouw vanuit Stekene naar het UZA in Antwerpen werd gebracht en niet naar het dichterbij gelegen AZ Nikolaas in Sint-Niklaas: "Het komt wel vaker voor dat er wordt gekozen voor een specifiek ziekenhuis, omwille van de medische voorgeschiedenis of de aangeboden specialisaties", zegt Van Damme nog.