100-jarige inspireert Paul Jambers

MEESTER MERCKX VERKLAPT GEHEIM: ELKE DAG EEN UUR WANDELEN

De kleinkinderen op kop van de parade voor Meester Merckx.
Kristof Pieters De kleinkinderen op kop van de parade voor Meester Merckx.
Albert 'Meester' Merckx is zaterdag met een harmonie op kop in een huifkar door het centrum van Stekene gereden. Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag was de oude stationsbuurt feestelijk versierd en kwam een massa volk op straat om de eeuweling te begroeten. Ook Paul Jambers. "Ik heb Albert vijf jaar geleden ontmoet bij een boekvoorstelling en op zijn advies ga ik nu elke dag een uur wandelen. Ik voel me fitter en beter dan ooit."

Albert Merckx is een bekend gezicht in het dorp. Hij stond zijn hele carrière voor de schoolbanken in de Broederschool, eerst als leerkracht, nadien als directeur. Honderden Stekenaars bracht hij taal en rekenen bij. Hoewel hij intussen al bijna veertig jaar met pensioen is, wordt Albert nog altijd met veel eerbied als 'Meester Merckx' aangesproken.


Ook bij de jongere generaties dwingt de kranige eeuweling veel respect af. Albert laat de trappers van zijn fiets namelijk nog vlotjes ronddraaien tijdens zijn zomerse tochtjes langs de Stekense Vaart en in de winter op zijn hometrainer. Het beeld van Albert op zijn spinningfiets werd zelfs op grote affiches gezet die in de hele buurt zijn opgehangen.


Zelfs Paul Jambers is enorm onder de indruk van de fitte honderdjarige. Hij leerde hem vijf jaar geleden kennen bij een boekvoorstelling van zijn zoon Kris Merckx, politicus bij PvdA en bekend als dokter bij Geneeskunde voor het Volk. "Ik ben afkomstig van Hoboken en Kris was vele jaren de vaste huisdokter van mijn ouders", vertelt Paul Jambers. "Toen hij vijf jaar geleden zijn autobiografisch boek schreef, heb ik de voorstelling ervan met veel plezier gedaan. Groot was mijn verbazing toen de vader van Kris, toen toch ook al met een respectabele leeftijd van 95 jaar, bijzonder fluks op het podium sprong. Ik heb hem gevraagd wat zijn geheim was om op die leeftijd nog zo'n conditie te hebben. Elke dag een uur wandelen, bleek de formule te zijn. Sindsdien doe ik hetzelfde en ik moet zeggen dat ik me fitter en beter voel dan ooit tevoren. Ik ga intussen ook fietsen en ben begonnen met powertraining. En ik hoop natuurlijk stiekem ook zo fit en gezond te blijven als Albert", lacht de bekende televisiemaker.


Albert Merckx woont op zijn honderd jaar nog altijd volledig zelfstandig met zijn 'Louiske' in de Stadionstraat. Zijn eeuwfeest mocht voor de buurt dan ook niet zomaar onopgemerkt voorbijgaan. Het buurtcomité Oud Station deed een oproep om de hele straat te versieren met vlaggen, ballonnen en grote affiches en liet een huifkar en de harmonie aanrukken voor een parade door het dorp. Onderweg stond een massa volk op straat om de eeuweling een warm applaus te geven. In de Broederschool hield de stoet halt voor een receptie met familie, vrienden, buren en oud-leerlingen. Na de hulde werden 100 ballonnen de lucht ingelaten.

Het feestvarken begroet de menigte.
Kristof Pieters Het feestvarken begroet de menigte.

Traantje

Meester Merckx was zichtbaar ontroerd door zoveel sympathiebetuigingen. "Ik heb al meermaals een traantje moeten wegpinken", vertelt hij. "Honderd jaar worden is sowieso al een heel emotioneel moment. De voorbije dagen zat mijn brievenbus propvol kaartjes. Ik ben altijd al een vlotte prater geweest maar hier ben ik toch even stil van geworden."

Paul Jambers was erbij om de eeuweling, geflankeerd door zijn oudste zoon Kris, te feliciteren.
Kristof Pieters Paul Jambers was erbij om de eeuweling, geflankeerd door zijn oudste zoon Kris, te feliciteren.