Nu toch openbaar onderzoek naar 58 sociale woningen

In de eerste fase van het project Achtegael in Melsbroek zouden 58 sociale woningen gebouwd worden.
Lukas In de eerste fase van het project Achtegael in Melsbroek zouden 58 sociale woningen gebouwd worden.
Er kwamen onlangs twee negatieve adviezen en de subsidies van 800.000 euro zijn ondertussen ook al niet meer haalbaar, maar toch is het openbaar onderzoek rond het project Achtergael in Melsbroek van start gegaan. De sociale huisvestingsmaatschappij Elk Zijn Huis wil in een eerste fase 58 sociale woongelegenheden in de Lijsterlaan bouwen, maar dat zorgde al voor heel wat discussie.

De plannen voor in totaal zowat 75 sociale woongelegenheden (58 in een eerste fase, 17 in een tweede) in de Lijsterlaan in Melsbroek dateren al van 2011, maar kwamen voor de zomer plots in een stroomversnelling terecht. Om 800.000 euro subsidies te krijgen, moest het project voor het einde van het jaar ingediend worden. Daarvoor was echter de goedkeuring van de gemeenteraad nodig, maar midden augustus daagden te weinig gemeenteraadsleden op zodat de vergadering afgelast werd. Gevolg? Weg subsidies. Sindsdien is er binnen het schepencollege ook een discussie over de omvang van het project. Klaver/N-VA vindt het te grootschalig, terwijl Open Vld wel achter de plannen staat.


Midden september kwamen er bovendien twee negatieve adviezen binnen: één van de gecoro en één van de milieuadviesraad. Maar toch werd deze week het openbaar onderzoek voor de eerste fase geopend. En wat blijkt? Ook nu blijven de plannen ongewijzigd en wil Elk Zijn Huis er 45 sociale woningen en 13 appartementen bouwen.


"Tot 2 november krijgt iedereen de kans om zijn mening te geven over het project", zegt burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA). "Nadien zullen we binnen het college bekijken wat we gaan doen. Het klopt dat de meningen nog wat verdeeld zijn, zeker door de negatieve adviezen die we niet zomaar naast ons mogen neerleggen. Na het openbaar onderzoek zal dan ook moeten blijken in welke vorm het project er kan komen."


(RDK)