Jagers paraat om eventuele komst everzwijnen aan te pakken

Jagers in onze regio staan paraat om de eventuele komst van everzwijnen op te vangen.
Photonews Jagers in onze regio staan paraat om de eventuele komst van everzwijnen op te vangen.

Op vraag van de Vlaamse overheid hebben vier wildbeheerseenheden uit onze regio een akkoord bereikt om de eventuele komst van everzwijnen aan te pakken. Verwacht wordt dat de dieren die veel schade kunnen aanrichten binnen vijf jaar in onze regio opduiken. Jagers staan paraat om everzwijnen te schieten.

“In het Meerdaalwoud ten zuiden van Leuven werden ondertussen al meerdere everzwijnen aangetroffen dus het is slechts een kwestie van tijd alvorens de dieren ook hier opduiken”, zegt coördinator François Verbruggen. “En dat leidt ongetwijfeld tot problemen. Niet alleen woelen everzwijnen akkers en voetbalvelden om, ze zijn ook een gevaar voor het verkeer. De Vlaamse overheid heeft de verschillende wildbeheerseenheden dan ook gevraagd om een commissie op te richten en zich paraat te houden voor de komst van de vraatzuchtige dieren.”

Woensdagavond ondertekenden de vier wildbeheerseenheden Barebeek, Tussen Vaart en Molenbeek, Zennevallei en Rupperdal-Bocht op een bijeenkomst in Perk een consensus. “Concreet zullen we dus in het gebied tussen Boom en Leuven optreden zodra er everzwijnen actief zijn”, aldus nog Verbruggen. “Aangezien onze regio dichtbebouwd is en we slechts enkele bossen tellen, is de kans immers reëel dat de everzwijnen op straat zullen ronddolen en daar voor problemen zullen zorgen. Het is dan ook onze taak om zo snel als mogelijk op de dieren te jagen.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.