5 miljoen Europese subsidies voor De Groene Vallei

Onder meer het Silsombos in Erps-Kwerps maakt deel uit van de Groene Vallei.
Vertommen Onder meer het Silsombos in Erps-Kwerps maakt deel uit van de Groene Vallei.
De Europese Commissie maakt vijf miljoen euro vrij voor het natuurproject LIFE Green Valleys. De Groene Vallei is het overkoepelende natuurproject voor verschillende natuurgebieden in Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Boortmeerbeek en Bonheiden. Het geld zal onder meer gebruikt worden om die verschillende snippers met elkaar te verbinden.

De komende zeven jaar zullen vrijwilligers van Natuurpunt de natuurgebieden in de verschillende gemeenten onder handen nemen. “Een van de speerpunten van het project is om die snippers met elkaar te verbinden tot een brok robuuste natuur”, aldus Sarah Tilkin, die het project coördineert bij Natuurpunt. “Centraal hierin staat het herstel van de natuur, waardoor zeldzame orchideeën volop kunnen groeien. Zo zullen er op korte termijn enkele kaprijke populierenplantages verdwijnen in functie van open grasland, zodat de negen verschillende soorten orchideeën in ideale omstandigheden kunnen groeien.”

In het natuurproject is ook geld vrijgemaakt om het kalkmoeras te herstellen. Zo’n kalkmoeras is in staat om bij hevige regenval grote hoeveelheden water op te vangen. Dit voorkomt dat nabijgelegen huizen overstromen. “In een drukke regio als de onze is het ook belangrijk dat we kunnen inzetten op natuurbeleving voor iedereen”, zegt Saskia Ribbens van Natuurpunt Kortenberg. “Zo maken we dankzij dit project werk van een rolstoelpad rond het bezoekerscentrum in Erps-Kwerps en werken we aan avontuurlijke paden en speelnatuur voor kinderen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.