"Een enorme troost, ondanks alles"

MAMA GLENDA ONTROERD DOOR MASSALE OPKOMST VOOR BENEFIET LIYO

Enkele prinsessen bezorgden de allerkleinsten een prachtige dag. Voorts kon je er ook onder meer wafels kopen voor het goede doel (r.).
Baert Enkele prinsessen bezorgden de allerkleinsten een prachtige dag. Voorts kon je er ook onder meer wafels kopen voor het goede doel (r.).
"Ondanks alles is dit een enorme troost." Geëmotioneerde woorden van Glenda Verhasselt (22), toen ze zaterdag honderden mensen zag opdagen tijdens de benefietactie voor baby Liyo. Hij overleed vorige week dinsdag op amper 1-jarige leeftijd aan de gevolgen van een tumor, en dat heeft duidelijk niemand onberoerd gelaten.

Omstreeks het middaguur trok de mist in het centrum van Steenokkerzeel weg, en kon de zon vrolijk nazomeren. Alsof Liyo zelf beslist had dat de benefietactie mocht beginnen. Die actie kreeg enkele weken geleden vorm, toen Michaël Waton en Kelly Vanderhaeghe besloten om iets te doen voor hun vrienden Glenda en Yannick, de ouders van Liyo. Het werd dus een benefiet - en wat voor één. De Aarschotstraat werd ingepalmd door vele kraampjes en springkastelen, terwijl jong en oud er kon genieten van lekkere snacks en drankjes. Voor de allerkleinsten waren er prinsessen en zelfs de enige echt Bumba.


Een emotionele dag voor Glenda en Yannick, die er al zo'n zware week op hadden zitten. "Ik had zo graag gewild dat hij er nog was", klinkt het stil. "Maar ondanks alles is dit een enorme troost." Wat het koppel de voorbije weken moest doorstaan, is dan ook de nachtmerrie van elke ouder. Op 6 september kregen ze te horen dat er geen behandeling meer mogelijk was voor hun oogappel, die een uiterst zeldzame tumor in zijn buikje bleek te hebben. Afgelopen dinsdag moest het dappere kereltje de strijd staken.

Mama Glenda met de kleine Liyo. Het knaapje overleed vorige week op amper 1-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame tumor.
Glenda Verhasselt Mama Glenda met de kleine Liyo. Het knaapje overleed vorige week op amper 1-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame tumor.

Voor het goede doel

Maar toch moest en zou de benefietactie doorgaan. "Ten voordele van het Kinderkankerfonds en de dienst oncologie van het UZ in Jette", zegt initiatiefnemer Michaël. "Er zijn nog zoveel mensen die moeten vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte."


Michaël en Kelly hadden de voorbije twee weken dan ook tijd noch moeite gespaard om, met de steun van talrijke sponsors, een dijk van een benefiet op te zetten. "Het is ongelooflijk wat al die mensen voor ons gedaan hebben", klinkt het. "Drank aan goedkope tarieven leveren, de springkastelen,... Ook Boels, de werkgever van Liyo's vader, heeft een enorme geste gedaan voor de stroomvoorziening. Echt, chapeau."


Glenda liet zich intussen omringen door haar naasten en genoot van de rustige babbels. De jonge vrouw houdt zich opvallend kranig na het drama dat haar en Yannick overkwam. "Het is zo druk geweest in de voorbije dagen", zegt ze. "Dat biedt afleiding. Ik vrees echter dat de echte klap later zal komen. Maar ik ga toch proberen om te genieten van deze dag. Ongelooflijk wat ze hier in nauwelijks twee weken gerealiseerd hebben."


Voor Michaël hoeft de benefietactie van afgelopen weekend alvast geen eindpunt te zijn. "Ergens in mijn hoofd rijpt het plan om zoiets elk jaar te organiseren. Misschien volgend jaar in het gemeentelijk park, hier even verderop? Zo heeft de dood van Liyo toch nog tot iets goeds geleid."

Baert