Vanderjeugd eert grootouders met residentie

Burgemeester laat nieuwbouw 'Louisa & Robert' optrekken

Bij het gebouw hangt een bordje met daarop de foto en het levensverhaal van de grootouders van Francesco Vanderjeugd.
Joke Couvreur Bij het gebouw hangt een bordje met daarop de foto en het levensverhaal van de grootouders van Francesco Vanderjeugd.
Aan de Ieperstraat 84 in Staden prijkt residentie 'Louisa & Robert', een gebouw met twee duplexappartementen, een gelijkvloers appartement en negen garages. Weinig opmerkelijk, ware het niet dat het om een erg persoonlijk project gaat van Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld). Hij liet het gebouw optrekken ter ere van zijn overleden grootouders, die er vroeger woonden.

Op de plaats waar de residentie nu staat, stond tot 2015 de oude hoeve van Louisa Despeghel en Robert Vanoplynus. Na het overlijden van Robert kwam het huis te koop te staan en Francesco Vanderjeugd besliste het te kopen, enerzijds als investering en anderzijds om een stukje familiegeschiedenis te bewaren. Renoveren bleek geen optie wegens te bouwvallig, dus ging de burgemeester in zee met aannemer Allbouw. De hoeve werd gesloopt en er werd een nieuwbouw opgetrokken. Francesco doopte het gebouw 'Residentie Louisa & Robert'. Aan de ingang hangt een foto van de grootouders van de burgemeester, met eronder hun levensverhaal.


"De hoeve werd in het begin van de vorige eeuw gebouwd door mijn overgrootvader Renée, die er een boerderij en kolenhandel had. Later baatte mijn overgrootmoeder Madeleine er café De Post uit en nog later werd de boerderij overgenomen door mémé Louisa en pépé Robert", legt Francesco uit. "Alles samen gaat het dus om een eeuw familiegeschiedenis. Dat verhaal kon en wou ik niet laten eindigen. Financieel was een andere locatie misschien interessanter geweest, maar dan zou ik nooit het verhaal kunnen brengen van mijn grootouders. Dat zou een heel ander project geweest zijn, minder van ons, minder mezelf."


Louisa overleed in 2012 en Robert stierf twee jaar later in het rusthuis. "Pépé had de laatste jaren voor zijn dood last van dementie, dus geen van beiden heeft ooit geweten van mijn plannen, maar de rest van de familie stond onmiddellijk achter mijn idee. Mijn tante en nonkel hebben er zelfs een garagebox gekocht, waardoor ze er nog regelmatig komen. Die garages liggen trouwens op de plaats waar de stallen vroeger waren. De lay-out van het gebouw is bewust gebaseerd op het oorspronkelijke grondplan. Zo is er een doorgang op de plaats van de poort en is er op de plaats van de keuken van mémé Louisa vandaag nog altijd een keuken."

Joke Couvreur

Herinneringen

En daar eindigen de herinneringen niet.


"Achteraan is er een weilandje, waar de favoriete boom van mémé nog altijd in de grond staat en op dit moment laat ik het windmolentje van pépé restaureren. Dat heeft ook altijd in die wei gestaan. Dat molentje krijgt dan een plaatsje naast die boom."


Oorspronkelijk gingen er vier appartementen komen en zou Francesco het project samen met een vriend financieren, maar daar werd van afgestapt.


"Volgens de stedenbouwkundige voorschriften moest een stukje van het perceel onbebouwd blijven om als eventuele doorgangsweg te dienen. Aangezien ik me net als iedereen moet houden aan die voorschriften, hebben we de plannen aangepast en heb ik beslist om de sprong alleen te wagen."


Alle drie de appartementjes zijn intussen verhuurd.

Francesco Vanderjeugd bij de nieuwe residentie.
Joke Couvreur Francesco Vanderjeugd bij de nieuwe residentie.