Van containerpark naar groene afscheidsruimte

De afscheidsruimte bevat een enorme cirkelvormige bank.
Couvreur De afscheidsruimte bevat een enorme cirkelvormige bank.
De vernieuwde omgeving van de begraafplaats in Staden is sinds kort open voor het publiek. Sinds het oude containerpark er weg is, heeft de site een grondige metamorfose ondergaan.

Niet alleen werden de begraafplaats en de stationssite volledig opgefrist, maar er werd ook een gloednieuwe afscheidsruimte voor overledenen aangelegd op de plaats waar vroeger containers stonden. Een lang toegangspad leidt bezoekers naar een stenen platform te midden van het groen, met uitzicht op de omgeving.


Erop staat een enorme cirkelvormige bank, met centraal een platform. Ernaast is een nieuw aangelegde asweide. "Deze oase van rust is niet alleen een afscheidsplaats, maar tegelijk ook een ontmoetingsplaats. Los van het ceremoniële aspect heeft dit park namelijk ook een recreatieve functie. Zo vormt het ook een groene toegangspoort voor fietsers die langs de Vrijbosroute Staden binnenkomen. Zonder twijfel een van de mooiste plekjes van onze gemeente", verwoordt schepen van Begraafplaatsen Marc Bogaert (N-VA) het. Het resultaat is wel degelijk indrukwekkend. Het prijskaartje is dan ook niet min. Alles samen hebben de herinrichtingswerken 488.000 euro gekost, waarvan 73.068 euro uit provinciale subsidies. Het ontwerp is van de hand van landschapsarchitect en kunstenaar Andy Malengier, die eerder ook het Brigidapark in Oostnieuwkerke uittekende. (SVR)