Paard en pony sterven in brand

STALLEN EN LOODS VAN RIJSCHOOL HORSEFIELD COMPANY VERNIELD

Een enorme rookpluim stijgt op uit de gebouwen van paardenrijschool Horsefield Company.
Robin V. Een enorme rookpluim stijgt op uit de gebouwen van paardenrijschool Horsefield Company.
Een paard en een pony, samen 25.000 euro waard, zijn zaterdag gestorven bij een brand in paardenrijschool Horsefield Company in Oostnieuwkerke. Wellicht lag zelfontbranding van hooi aan de basis. Zo'n 25 paarden werden geëvacueerd. De stallen en een loods zijn vernield.

De hevige brand brak zaterdagnamiddag rond 17.45 uur uit in de paardenrijschool op de hoek van de Westrozebekestraat met de Meiboomstraat. "Toen we ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen al door het dak", vertelt Johan Vandewalle van de brandweer van Westrozebeke. "We kregen eerst een melding dat er nog twee kinderen binnen zouden zijn. Gelukkig bleken die kinderen bij aankomst al uit het gebouw." Om onduidelijke redenen ontstond de brand vooraan het gebouw waar hooi ligt opgeslagen. "Door dat hooi verspreidde het vuur zich razendsnel, ook naar achteren waar de paardenstallen zijn", zegt Vandewalle.

Paardeneigenaars die over de brand hebben gehoord, halen hun dieren op bij de rijschool.
Alexander Haezebrouck Paardeneigenaars die over de brand hebben gehoord, halen hun dieren op bij de rijschool.

Paniek

Meteen werd met man een macht geprobeerd om alle paarden, een 25-tal in totaal, zo snel mogelijk te evacueren. Voor één paard en één pony van particulieren kwam alle hulp te laat, zij lieten het leven in de brand.


Het was een komen en gaan van eigenaars om hun paarden zo snel mogelijk weg te brengen. Omdat veel dieren zelf ook in paniek waren, verliep dat niet altijd even gemakkelijk. De brandweer kon verhinderen dat het vuur oversloeg naar een nieuwbouw dat net naast de stallen gebouwd word. Alleen de zijkant van de nieuwbouw liep schade op. De stallen en de opslagplaats zijn wel zwaar beschadigd. Het dak is vernield, en ook werkmateriaal dat erin stond en paardenvoer zijn volledig verloren.


Het paard en de pony die de brand niet overleefden, zijn zo'n 25.000 euro waard. Een branddeskundige van het parket kwam ter plaatse om de precieze oorzaak te onderzoeken. Hij stelde vast dat de brand accidenteel is ontstaan. Vermoedelijk ging het om zelfontbranding van het opgeslagen hooi. Francesco Vanderjeugd verliet zaterdagavond even zijn festival van de burgemeester om de eigenaars een hart onder de riem te steken. Die eigenaars, Peter Jonckheere en Kimara Hoste, baten sinds 2011 Horsefield Company uit. In de rijschool staan vooral wedstrijdpaarden waarmee kan getraind worden. Horsefield Company heeft een binnen- en buitenpiste en er is ook een aquacenter voor paarden. De eigenaars waren gisteren al druk in de weer om alles zo snel mogelijk weer te herstellen.

Alexander Haezebrouck