Nepcommissaris probeert Stadens burgemeester op te lichten

Gisteren werd in de correctionele rechtbank van Gent het proces ingeleid van Danny V., een oplichter uit Nazareth. De man belde zijn slachtoffers op en deed zich voor als een commissaris van de federale gerechtelijke politie. In 2015 heeft hij onder andere een poging gedaan om Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) af te persen.

Vanderjeugd was met vakantie in Spanje toen hij voor het eerst Danny V. aan de lijn kreeg. "Hij zei dat hij een commissaris van de FGP was en dat hij me belde in het kader van een onderzoek naar zedenfeiten. Meer details over het onderzoek wou hij toen niet geven, maar hij kende het politiejargon en de wetgeving wel opvallend goed", herinnert de burgemeester zich. "Ik moet toegeven dat de schrik er na dat eerste telefoontje toch wel diep in zat. Ik geloofde dat de man aan de telefoon van de politie was. Uiteraard was ik onschuldig, maar het woord 'zedenfeiten' joeg me veel angst aan."


De burgemeester nam zelf contact op met de politie en ontdekte zo dat er geen onderzoek liep tegen hem. "Toen ben ik de gesprekken beginnen opnemen", zegt Vanderjeugd. "V. heeft nog een paar keer teruggebeld en telkens probeerde hij me nog wat banger te maken voor het onderzoek. Telkens heb ik me van de domme gehouden. Daarna heb ik V. alleen nog terug gehoord nadat ik al klacht tegen hem had ingediend. Hij bedreigde me en zei dat ik mijn gerechtelijke stappen moest stoppen."


Bij twee andere slachtoffers is Danny V. verder gegaan dan bij Vanderjeugd. Eenmaal hij ze genoeg schrik had aangejaagd, begon de oplichter zijn slachtoffers af te persen. Hij zou tot 250.000 euro geëist hebben om het zogenaamde onderzoek te doen 'verdwijnen'. Hoeveel slachtoffers V. maakte en of er effectief mensen zijn die hem betaald hebben, is voorlopig niet duidelijk. Het proces is uitgesteld tot 6 november.


(SVR)