Grootste kerststal van Staden staat in Westrozebeke

Ook in de woonkamer heerst de kerstsfeer.
Joke Couvreur Ook in de woonkamer heerst de kerstsfeer.
Wie passeert aan de Hoogledestraat 2 in Westrozebeke kan er niet naast kijken: Peter Bervoets en zijn partner Jens Haccour zijn fans van Kerstmis. Zo'n vijfenveertigduizend lichtjes en honderden kleine en grote versieringen zijn te bewonderen in en om het huis, maar dé blikvanger dit jaar is de enorme kerststal op de oprit.

Anderhalve maand zijn ze bezig geweest met het aanbrengen van de decoraties. Een omgebouwd tuinhuis doet dienst als stal en wordt de hele nacht lang verlicht.


"Om veiligheidsredenen", legt Peter uit. "We nemen liever geen risico's met onze nieuwe beeldjes." Bij de kerststal staan acht gipsen beelden van zo'n 80 centimeter hoog. Peter vond ze op een zoekertjessite en ging ze ophalen in Antwerpen. "Een kleine moeite voor wat ongetwijfeld de grootste kerststal van heel Staden is", vindt Peter. "Nieuw zouden we voor zo'n beeldenset 1.500 euro hebben betaald, maar wij hebben ze voor een prijsje gekregen."


Opmerkelijk genoeg werd niet alle versiering en verlichting vanonder het stof gehaald. "Eigenlijk hebben we nog vier dozen met lichtjes over", zegt Jens. "Maar niet getreurd, want volgend jaar halen we een verdeelkast in huis zodat we over meer stopcontacten beschikken. Dan gaan we nog zotter kunnen doen. Zo denken we nu al na over het Huis van de Kerstman." (SVR)

In de kerststal staan acht gipsen beelden.
Joke Couvreur In de kerststal staan acht gipsen beelden.
Peter Bervoets & Jens Haccour.
Joke Couvreur Peter Bervoets & Jens Haccour.