Frituur gaat in vlammen op

UITBATERS FRITSHOP JOSKE KEREN HALSOVERKOP TERUG VAN REIS

De frituur en de woning erboven werden volledig verwoest door de brand.
JVK De frituur en de woning erboven werden volledig verwoest door de brand.
Alain Bouton en Daisy Vermeulen, uitbaters van Fritshop Joske, moesten dinsdagnacht halsoverkop terugkeren van een reisje naar Zuid-Frankrijk nadat ze melding kregen dat hun zaak in brand stond. Toen ze thuis de ravage zagen, werden de emoties hen te veel. "Dit is een drama", stamelde Alain.

Shauni Bouton en haar vriend werden dinsdagnacht rond 2.30 uur gewekt door het brandalarm. Het koppel lag te slapen in de woning boven Fritshop Joske in de Filip van Arteveldestraat in Westrozebeke. De zaak wordt gerund door de vader en stiefmoeder van Shauni. De jonge vrouw en haar vriend konden ontkomen. "Toen we aankwamen, ontsnapte er langs alle kanten en op elke verdieping rook uit het gebouw", zegt kapitein Johan Vandewalle van de brandweer van Westrozebeke. "De ruiten op de benedenverdieping voelden heel warm aan, waardoor we wisten dat ook daar vuur was. Vier mannen gingen de vlammen binnen te lijf, maar ik riep iedereen weer naar buiten omdat ik vreesde dat de vlammen zouden overslaan en en de manschappen binnen de situatie niet snel genoeg onder controle konden krijgen."

Shauni moest op haar kousen de brand ontvluchten. Ze zoekt troost bij Daisy Vermeulen.
JVK Shauni moest op haar kousen de brand ontvluchten. Ze zoekt troost bij Daisy Vermeulen.

Houtzagerij

Kort nadien begaven op de bovenverdieping enkele ramen het onder de hitte. Door de toevloed aan zuurstof kon het vuur snel uitbreiden en er was geen houden meer aan. "We konden wel de houtzagerij rechts naast de frituur vrijwaren", gaat Vandewalle verder. "Een huzarenstukje was dat niet, al blies de wind in de verkeerde richting en was het gevaar op overslag wel reëel. Bij de frituur moesten we ons noodgedwongen beperken tot blussen van buitenaf. Het extra water dat aangevoerd werd door de collega's van Roeselare, Hooglede en Moorslede kwam daarbij goed van pas." Een deskundige, aangesteld door het Ieperse parket, stelde vast dat het vuur accidenteel ontstond aan het plafond op de benedenverdieping, in de frituur dus. De vlammen vonden een dankbare prooi in het houten plafond en de houten afwerking op de bovenverdieping.

Uitbater Alain Bouton (rechts) en zijn overbuur aanschouwen de schade aan het gebouw.
JVK Uitbater Alain Bouton (rechts) en zijn overbuur aanschouwen de schade aan het gebouw.

Pas gerenoveerd

Uitbaters Alain Bouton en Daisy Vermeulen waren op dat moment op weg naar Zuid-Frankrijk. "In de buurt van Lyon belde mijn dochter met het verschrikkelijke nieuws", vertelt Alain. De man houdt zich kranig, maar als familie en kennissen opduiken, krijgt hij het moeilijk. "We zouden genieten van enkele dagen zorgeloze vakantie. En plots krijgen we dat onheilspellend telefoontje en moesten we terugkeren, niet beseffend wat ons te wachten staat. Dit is een drama. Niet alleen is de zaak, die we vorig jaar pas renoveerden, vernield. Ook onze woning is verloren." Alain en Daisy kunnen voorlopig terecht in vakantiehoeve De Clincke.


"Doodjammer dat dit hen moet overkomen", reageren enkele overburen. "Beiden zijn erg graag gezien in de gemeente. Zeventien jaar geleden openden ze hun zaak in de voormalige meubelwinkel Vanelslander en sindsdien ging het alleen maar beter. Van ver buiten de gemeente komen mensen naar hier om te tafelen."