"Optreden als voorprogramma van Laura Tesoro: een hele eer"

LEUKEMIEPATIËNTE (20) OP HET PODIUM TIJDENS 'BURGEFEESTER'-FESTIVAL

Jolien Defour (20) werd opgebeld door burgemeester Vanderjeugd zelf met de vraag of ze op zijn feest wil optreden. De jonge Oostnieuwkerkse raakte in 2015 door de preselecties van The Voice van Vlaanderen op VTM, maar moest later afhaken.
Joke Couvreur Jolien Defour (20) werd opgebeld door burgemeester Vanderjeugd zelf met de vraag of ze op zijn feest wil optreden. De jonge Oostnieuwkerkse raakte in 2015 door de preselecties van The Voice van Vlaanderen op VTM, maar moest later afhaken.
Haar hele leven al droomt de goedlachse Jolien Defour van een muziekcarrière. Maar aan die droom dreigde in april vorig jaar een einde te komen. Er werd leukemie vastgesteld bij de Oostnieuwkerkse. Maar het goedlachse meisje sloeg zich erdoor, en op 30 september staat ze met haar gitaar op het podium tussen Laura Tesoro en de Ketnetband.

Jolien begon op piepjonge leeftijd met gitaarlessen in de muziekacademie in Staden. Al snel bleek dat ze talent had, zowel voor gitaar als voor zang. In 2015 studeerde ze af als een van de beste laureaten van de academie en mocht ze zelfs optreden in De Spil. Korte tijd nadien kreeg ze plots een aanhoudende pijn in haar knie. Even later kwamen daar hoofdpijn, tandpijn en oorpijn bij. Toen Jolien op een dag wakker werd vol blauwe plekken liet de huisarts een bloedonderzoek doen. Op 1 april 2016 kreeg Jolien de diagnose: acute lymfatische leukemie. De dag zelf nog werd een bloedkankerbehandeling opgestart.

Chemo

"Zes weken lang heb ik toen in het ziekenhuis gelegen", vertelt ze. "De chemo maakte alles kapot, tot in mijn beenmerg toe. Na die eerste zes weken mocht ik terug naar huis om op adem te komen, maar ik kon niets meer. Ik had geen kracht meer om te eten, maar erger was dat ik mijn gitaar niet eens kon opheffen. Op dat moment drong de ernst van de ziekte tot me door." Het bleef niet bij die zes weken. Er volgden nog zes lange chemokuren, de een nog slopender dan de andere. "Op een bepaald moment werd ik zes keer bestraald in vier dagen. Het ergste was toen mijn haar begon uit te vallen. Vandaag draag ik nog steeds een pruik."

Ukelele

Uiteindelijk is het dankzij de stamcellen van haar broer Matthijs (23) dat Jolien er terug bovenop geraakte. De transplantatie is gebeurd in november. De cellen pakten aan en het herstel is begonnen.


"Drie dagen voor Kerstmis was ik terug thuis. En omdat mijn mama wist dat ik geen gitaar kon optillen, heb ik een ukelele gekregen voor kerst. Voorzichtig ben ik weer beginnen te spelen en nu kan ik terug mijn gitaar gebruiken. Langer dan een kwartier mijn gitaar om de schouders dragen doet pijn, de vermoeidheid blijft lastig en mijn stem is nog niet zo goed als vroeger, maar ik kan tenminste weer spelen." Het eerste liedje dat ze bracht op de ukelele was een cover van 'Hey Pa' van Niels De Stadsbader. "Dat was om mijn familie te bedanken om zo goed voor me te zorgen."

The Voice

Jolien studeert Handelswetenschappen aan de UGent en had er net haar eerste examens op zitten toen de diagnose viel. Ze miste sindsdien alle lessen tot eind november, maar toch mag ze straks naar het tweede jaar. "De dokters raadden me het af, maar ik ben toch beginnen studeren en heb de examens van het tweede semester doorstaan", klinkt het trots. "Ik wou koste wat het kost mijn jaar redden. Bovendien had ik er The Voice al voor laten vallen." Jolien legt uit dat ze zich eind 2015 inschreef voor The Voice van Vlaanderen. Ze geraakte vlotjes door de preselecties en werd uitgenodigd op de zogenaamde Blind Auditions. "Maar toen kwam VTM af met enorme contracten, waardoor we wat vreesden voor haar studies", legt haar mama uit. "Al wisten we dan nog niet wat voor een straffe student we in huis hadden. Volgende keer gaan we er wel voluit voor."

Hele eer

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) tenslotte zag via Instagram een filmpje van Jolien in actie en vroeg haar of ze niet wou komen optreden tijdens het feest voor zijn vijfjarig burgemeesterschap op 30 september.


Jolien stemde onmiddellijk toe. "Al moet ik zeggen dat ik van mijn stoel viel toen een vriendin me vertelde dat ik het voorprogramma van Laura Tesoro zou worden: een hele eer en een kans die ik met beide handen ga grijpen."


Behalve Jolien en Laura Tesoro staan ook Get Ready, De Ketnetband, Raymond Van het Groenewoud en Sven Ornelis op het podium op het festival van de burgemeester op 30 september. Vanaf 14 uur gaan de feestelijkheden van start op de terreinen van 't Klavertje in de Diksmuidestraat. Jolien staat op het podium om 18.45 uur. Ze speelt een kwartiertje. Er is een busdienst voorzien vanuit alle deelgemeentes.