"Geen tijd meer voor mijn kapsalon"

JONGSTE BURGEMEESTER-KAPPER MAG NAAR VLAAMS PARLEMENT

Burgemeester Francesco Vanderjeugd.
Benny Proot Burgemeester Francesco Vanderjeugd.
Francesco Vanderjeugd (Open Vld), met zijn 26 jaar de jongste burgemeester van het land, heeft zijn zitje in het Vlaams Parlement beet. Hij stond op een derde en dus verkiesbare plaats, al bleef het toch de hele dag spannend.

Daags na de triomfantelijke verkiezingsuitslag moet de jonge burgemeester nog even bekomen van alle commotie. "Het is alsof er een enorme last van mijn schouders is gevallen. Ik zal nog wel even tijd nodig hebben om dit allemaal te beseffen. Op 17 juni is er de eedaflegging, maar ik zal ook nog wel wat moeten studeren om de materie onder de knie te krijgen. Ik zal me vooral toeleggen op land- en tuinbouw en op onderwijs. Ook in het parlement wil ik een meerwaarde zijn voor de gemeente. Het lokale werk blijft ook niet liggen natuurlijk. Ik had gehoopt om eindelijk eens te kunnen uitslapen, maar interviews en vergaderingen hebben roet in het eten gegooid", lacht Francesco Vanderjeugd (Open Vld).

De jonge kapper laat zijn kapsalon voorlopig in handen van Celine Van Eenoo.
Bieke Cornillie De jonge kapper laat zijn kapsalon voorlopig in handen van Celine Van Eenoo.

Maggie-effect

Voor hem en zijn partij is het vooral een hectische verkiezingsperiode geweest. "We hebben vooraf veel modder over ons heen gekregen. Ik had het dus eigenlijk niet verwacht. N-VA was overal serieus in onze vijver aan het vissen, maar we zien nu dat er gelukkig nog heel wat blauwe vissen overbleven. De media spreekt wel over het Maggie-effect, maar ook in onze regio zijn we er op vooruit gegaan. We deden zestigduizend huisbezoeken, dus we hebben er zelf ook heel wat voor gedaan en dat werken heeft geloond. We werden vooraf naar de slachtbank gestuurd, maar de slager zal nog even moeten wachten."

Bewijzen

Vanderjeugd behaalde 12.066 voorkeurstemmen, maar scoorde ook in zijn eigen Staden erg goed. "In ons kanton haalde de partij een winst van zeven procent. Dat is gigantisch en maakt me dan ook erg tevreden. De 1.590 voorkeurstemmen in Staden bewijzen dat mijn eigen inwoners mijn werk appreciëren en dat voelt goed aan. Voorzitter Bart Tommelein heeft me van in het begin gesteund. Er waren nog een aantal mensen die aasden op die derde plaats, maar ik ben blij dat hij mij alle kansen wilde geven. Ik moest en zou me bewijzen."

Beroepsopleiding

"Mijn leven is de afgelopen jaren fel dooreen geschud. Ik heb een beroepsopleiding achter de rug, maar ben er altijd voor blijven gaan. Eerst als kapper, daarna als burgemeester en nu in het parlement. Ik kreeg deze morgen (gisterenmorgen, nvdr) zelfs telefoon van een beroepsschool met de vraag of ik er eens wilde gaan spreken. Dat zal ik zeker doen. Ik wil tonen aan jongeren dat je met inzet en engagement heel ver kunt raken en dat je je allesbehalve minderwaardig moet voelen."

Rollercoaster

Het kapsalon moet Francesco voorlopig wel in de handen van zijn gerante Celine Van Eenoo laten. "Ik blijf het management op mij nemen, maar voor het kappen zelf heb ik geen tijd meer. Al blijf ik het salon zeker houden. Politiek is namelijk heel onzeker. Ik heb op mijn 26ste al bereikt waar heel wat mensen pas op het einde van hun leven kunnen op terug kijken. Ik zit in een rollercoaster, maar besef dat het even snel gedaan kan zijn. Ik wil met de voetjes op de grond blijven staan en kritisch blijven tegenover mezelf. Als je de ideologie verliest waar je mee gestart bent, moet je er vragen bij gaan stellen. Al wil ik voorlopig wel elke kans grijpen die op mijn weg komt", besluit Vanderjeugd