"Echte reden? Wantoestanden in fokkerij"

BURGEMEESTER NA KRITIEK OP SLUITING ZONEVREEMDE HONDENKWEKERIJ

Dit beeld werd gemaakt in april 2017. Toen kreeg Puppy for All de Nederlandse stichting Dierenbemiddeling op bezoek naar aanleiding van dierenverwaarlozing.
Joke Couvreur Dit beeld werd gemaakt in april 2017. Toen kreeg Puppy for All de Nederlandse stichting Dierenbemiddeling op bezoek naar aanleiding van dierenverwaarlozing.
De sluiting van hondenfokkerij Puppy for All blijft nazinderen. De zaakvoerders verwijten de burgemeester dat hij hun zaak sloot om straks meer stemmen te halen. Vanderjeugd vertelt een ander verhaal, dat bevestigd wordt door de politie.

Na een controle van de dienst Dierenwelzijn en de politie afgelopen dinsdag moest Puppy For All met onmiddellijke ingang de deuren sluiten, maar de zaakvoerders sloegen intussen terug. "De enige reden die de sluiting rechtvaardigt, is dat we gevestigd zijn in landbouwgebied. Dat was drie jaar geleden ook al zo, toen de vorige uitbaatster zonder problemen een milieuvergunning kreeg. Wij zijn het slachtoffer van een politiek spel", aldus de zaakvoerders. "Onzin", countert Vanderjeugd. "Dat het om een zonevreemd bedrijf gaat klopt, maar dat is ondergeschikt aan al de andere argumenten. De politie heeft me zelf gevraagd om ter plaatse te komen kijken. Te kleine kooitjes, geen vers drinkwater, overal injectienaalden in de ziekenboeg... Degoutant. Zieke dieren worden er geïmporteerd uit Oost-Europa en hier verkocht aan woekerprijzen. Ik wou eerder niet met details naar buiten komen, maar nu laat men mij geen keuze."


Zijn verhaal wordt bevestigd door het politieverslag waar we de hand op konden leggen. "Politiek heeft hier niks mee te maken en de timing doet helemaal niet ter zake", bevestigt ook hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper. "We hielden het bedrijf al langer in het oog in opdracht van het parket. Daar kan ik weinig meer over kwijt, maar het was al de vierde keer dat we er langsgingen. Opnieuw stelden we onregelmatigheden vast, dus hebben wij de burgemeester geadviseerd om de boel te sluiten." Rest de vraag waarom de dienst Dierenwelzijn dan de dieren niet in beslag nam en de zaak aan de politie overliet. "Wij hebben geen inbreuken vastgesteld die op een uitzonderlijk precaire toestand wezen", reageert woordvoerder Brigitte Borgmans kort. Uit het verslag blijkt inderdaad dat de zaken erger hadden gekund. "De dieren zitten niet in wenselijke omstandigheden, maar ook niet in erbarmelijke."

Wij konden de hand leggen op een verslag van de politie over de omstreden hondenfokkerij.
Sam Vanacker Wij konden de hand leggen op een verslag van de politie over de omstreden hondenfokkerij.

Vergunning

Ten slotte is er de discussie over de vergunning.


"Een milieuvergunning is nooit toegekend geweest aan het bedrijf, ook niet aan de vorige zaakvoerders", legt Vanderjeugd uit. "Zes jaar geleden hebben ze wel een erkenning gekregen voor de uitbating, maar dat geldt louter voor de activiteit, niet voor de locatie. Met ruimtelijke ordening, milieu en stedenbouw heeft dat niets te maken. Op dat gebied is het bedrijf gedoogd geweest. Mogelijk hebben ze in andere vestigingen wel een milieuvergunning. En daarom ben ik blij dat de Dierenwelzijn nu ook de procedure heeft opgestart om hun erkenning in te trekken. Als dat er door komt is het helemaal gedaan, ook elders."