Trudo-ziekenhuis zet diabetespatiënten aan het lopen: “Helpt vermageren én goed tegen angst of depressie”

Het diabetesteam van het Sint-Trudo: Chantal Jacobs, Evy Weynants, Denise Hendrix-Vanmuysen, Sophie Neven en Valre Puts.
Mine Dalemans Het diabetesteam van het Sint-Trudo: Chantal Jacobs, Evy Weynants, Denise Hendrix-Vanmuysen, Sophie Neven en Valre Puts.
Het multidisciplinair team rond diabetes van het Sint-Trudo-Ziekenhuis start eind deze maand met een proefproject voor diabetespatiënten. Het ziekenhuis lanceert een ‘start to run’-programma. Bedoeling is dat patiënten uiteindelijk de 5 of 10 kilometer lopen tijdens de Monumentenrun in september. 

Deze week kwam diabetes nog in het nieuws door het overlijden van zanger Shawn Smith, in ons land vooral gekend als gastzanger bij de band Arsenal. Hij overleed aan de gevolgen van diabetes omdat hij moeite had om zijn levensstijl aan te passen aan de ziekte. De diagnose van diabetes heeft dan ook een grote impact op mensen, ook psychologisch. Sinds 2016 is het dan ook verplicht dat een klinisch psycholoog deel uitmaakt van een team dat diabetespatiënten opvolgt. Die rol wordt in het Sint-Trudo ingevuld door Karlien Vanhove. Maar ook dokter Sophie Neven houdt zich bezig met de psychologische druk op diabetespatiënten.

Vicieuze cirkel

“Psychologische problemen waarmee diabetici te maken krijgen, zijn uiteenlopend”,  vertelt dokter Neven. “Het gaat in eerste instantie over aanpassings- en aanvaardingsproblemen. Die gaan vaak gepaard met gevoelens van frustratie en angst, zelfs boosheid. Patiënten die zich niet goed voelen, komen nogal eens in een vicieuze cirkel en worden minder therapietrouw: ze controleren hun bloedsuikerwaardes onvoldoende en slaan injecties over. Dat willen we uiteraard vermijden.”

Maar zal een loopwedstrijd daarbij helpen? “Sowieso is beweging goed voor iedereen die kampt met gevoelens van angst of depressie. Diabetes type 2 hangt sowieso samen met een ongezonde levensstijl, dus vermageren is altijd aangewezen. Daarnaast is het zeer interessant om uit te zoeken wat beweging kan doen voor mensen met diabetes type 1. We gaan bekijken welke invloed beweging  heeft op suikerwaardes en welke adviezen we zo kunnen geven aan die groep van patiënten.”

Preventief

Deze actie van het Sint-Trudo Ziekenhuis kadert in de algemene strategie van het ziekenhuis, dat meer en meer inzet op preventieve geneeskunde. “Het is belangrijk dat we onder de aandacht brengen wat het belang is van beweging, om zo ook mensen te sensibiliseren rond obesitas en hoe dat kan leiden tot diabetes. En uiteraard willen we tonen dat mensen met diabetes, perfect in staat zijn om te sporten”, aldus dokter Neven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video