Stadt van Luijck serveert bordje Limburg

MAAND LANG UITSLUITEND PRODUCTEN UIT EIGEN STREEK OP TAFEL

Chef Pajtim Bajrami (op de foto de tweede van links) met zijn keukenteam. Hij gebruikt voor het lunchmenu uitsluitend Limburgse streekproducten.
Foto TONY VAN GALEN Chef Pajtim Bajrami (op de foto de tweede van links) met zijn keukenteam. Hij gebruikt voor het lunchmenu uitsluitend Limburgse streekproducten.
Stadt van Luijck serveert nog de hele maand lunchmenu's met alleen maar Limburgse producten. Het restaurant wil daarmee aantonen dat Limburg op culinair vlak nog meer te bieden heeft dan we tot nu toe wisten. Het eerste menu van eigen kweek gisteren was alvast om duimen en vingers van af te likken.

Op de eerste dag koos het jonge koksteam voor een voorgerecht met Limburgse palingfilet als hoofdingrediënt, Brustemse waterkers en een crème van hopkaas uit Wilderen. Het hoofdgerecht bestaat uit een entrecote van Zoutleeuws rundvlees met seizoensgroenten uit de streek, vergezeld van een Cuvee Clarisse, een rood bier uit de brouwerij van Wilderen. Voor een goede vertering koos men voor een fruitig dessert met onder meer frambozen uit de tuin van eigenaar Michel Neven, besprenkeld met Wilderense gin. De begeleidende wijnen komen van Ghislain Houben, een wijnbouwer uit Borgloon die in 2013 de beste rode en witte wijn van België maakte. Gisteren presenteerde hij er ook een nieuwe wijn, die een mengeling is van Chardonnay en lambiekbier.


De chef van Stadt van Luijck is Pajtim Bajrami. Hij is amper 27 jaar oud, maar verdiende zijn strepen al bij het Hof van Cleve en topkoks Luc Bellings en Sergio Herman. Pajtim en eigenaar Michel kwamen bij het drinken van een glas Limburgse wijn op het idee. Even later kreeg het restaurant bezoek van Toerisme Vlaanderen, dat het idee nog wat verder aanwakkerde.

Een voorgerechtje uit eigen streek: Limburgse paling met waterkers.
Foto TONY VAN GALEN Een voorgerechtje uit eigen streek: Limburgse paling met waterkers.

Lunchmenu

"Toegegeven, werken met uitsluitend Limburgse producten is niet zo simpel, maar we tonen aan dat het absoluut mogelijk is. Het resultaat is alvast heerlijk", zegt Michel. "We zullen er heel de maand in slagen om een lunchmenu aan te bieden aan 49 euro. Voor een uitgebreid avondmenu met streekproducten moeten we nog wat meer kennis opdoen."


Het restaurant in de Schepen Dejonghstraat is pas open sinds vorig jaar. Het is ondergebracht in een 19de eeuws gebouw in het hart van Sint-Truiden. Koning Leopold II van België kwam in het begin van de 20ste eeuw tijdens een bezoek aan de stad zelfs lunchen in dit herenhuis. Enkele jaren geleden kocht Michel het gebouw, dat de jaren voordien eigendom was van een notaris. Michel, zelf een fervente hobbykok, besloot om er een restaurant in te vestigen, maar het roeren in potten over te laten aan een professioneel vierkoppig team onder leiding van Pajtim.

Abdijkaas

"Deze maand staat er ook nog Sint-Truidense patrijs op het menu, rundvlees uit Vliermaal, gerookte forel uit de vijver aan de kasteelhoeve van Voeren en spitskool en knolselder uit Michels tuin", vertelt Pajtim. "De kazen die tijdens het dessert worden aangeboden komen uit Achel, dat vooral bekend is van haar trappisten. Deze abdij heeft maar liefst zeventig verschillende kazen, die overigens zeer gekend zijn bij Belgische toprestaurants."