Ga naar de mobiele website
^ Top

Nieuw onthaalcentrum Nieuwenhoven wordt energieneutraal

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove op de plek waar het nieuwe bezoekerscentrum komt.
Karolien Coenen Gedeputeerde Ludwig Vandenhove op de plek waar het nieuwe bezoekerscentrum komt.
Het Provinciaal Domein Nieuwenhoven is in blijde verwachting. Het provinciebestuur heeft zonet het licht op groen gezet voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum. Het huidige centrum, in een oude boswachterswoning uit 1850, voldoet niet langer aan de noden en eisen van vandaag.

"Jaarlijks komen hier 70.000 mensen wandelen, en 3.000 schoolgaande kinderen komen de natuur ontdekken", zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van natuur. "We willen hen op een fatsoenlijke manier ontvangen in een duurzaam gebouw."


De provincie trekt dan ook anderhalf miljoen euro uit voor het project. De focus ligt op multifunctionaliteit en energiebesparing. "We gebruiken alleen eco-biologische materialen. Zo komt er rond het gebouw een houten schil. We voorzien gevelgroen en leggen groendaken aan. Het gebouw is zo opgevat dat het opgaat in de bosrijke omgeving. Het vormt er één geheel mee", verduidelijkt Mary Gabriëls van Eco-architecten uit Hasselt.

Zonnepanelen

Het gebouw gaat ook zelf al zijn energie opwekken en wordt dus energieneutraal. "Op de daken komen zonnepanelen en we gebruiken warmtepompen. Het is zo ontworpen dat we toekomstige technieken van energiebesparing kunnen inbouwen. Op het gelijkvloers komt een hoofdingang met balie, en een polyvalente ruimte om leerlingen op te vangen. De bovenverdieping is een werkplek voor de vijf mensen die op het domein werken", zegt Vandenhove. Het publiek kan dit weekend de plannen voor het bezoekerscentrum komen inkijken.


De werken zullen in het najaar van 2018 starten. Een jaar later moet het centrum openen.


(LXB)

Meer over


Meld een bug