Mysterie opgelost: met slogans versierde oldtimer blijkt politiek statement tegen schepencollege

Bernard Derwa  in zijn wagen, waarmee hij door Sint-Truiden en omgeving rijdt om te protesteren tegen de plannen van het Truiens schepencollege.
Benoit De Freine Bernard Derwa in zijn wagen, waarmee hij door Sint-Truiden en omgeving rijdt om te protesteren tegen de plannen van het Truiens schepencollege.
De inwoners van Sint-Truiden en omgeving waren al enkele weken in de ban van een vreemde auto die rondreed  met het opschrift ‘De ganse stad te huur’. De bestuurder blijkt nu de flamboyante advocaat Bernard Derwa te zijn. Met de wagen wil hij een politiek statement maken.

Bernard Derwa (71) is directeur van de kredietbank ‘Mijn Huis’ en staat bekend voor zijn ietwat excentrieke gedrag. Hij fietst meestal door de stad in een slonzige broek en jas en met modder besmeurde laarzen. Derwa is schatrijk, maar hij neemt het naar eigen zeggen op voor de armen. “Ik probeerde eerder al een zitje in de gemeenteraad te veroveren, maar dat is mij niet gelukt. Dat wil niet zeggen dat ik mijn strijd tegen de armoede in deze stad opgeef, wel integendeel. Ik ga binnenkort met pensioen en dan heb ik tijd in overvloed”, zegt de ere-advocaat met de uitstraling van een Zuid-Engelse lord.

Bernard Derwa.
Benoit De Freine Bernard Derwa.

Elke dag Sinterklaas

Bernard Derwa is niet opgezet met de plannen van het schepencollege. Met zijn ritjes door de stad wil hij daartegen protesteren. “De stad bouwt maar handelsruimte bij terwijl de helft van de Stapelstraat leeg staat. Het maakt de stad kapot. Parkeerwachters beloeren ons als gieren, telkens we zelfs maar een minuut te laat zijn bij de parkeerautomaat en slingeren ons zonder pardon de bon op.”

Het voorstel van Derwa is duidelijk: “Geef 20 procent van stadsbudget terug aan de Truienaren en onze economie herleeft. Maar stop met het uit te geven aan dure kunstwerken en onnodige stadsinfrastructuur. De gemeenteschuld per inwoner is in Sint-Truiden één van de hoogste van Vlaanderen en hier geeft men geld uit alsof het elke dag Sinterklaas is. Ik begrijp dit schepencollege niet.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.