Landbouwers verontrust: brede weersverzekering vervangt Rampenfonds vanaf 2020

De nachtvorst van april en de droogte van juni worden erkend als nationale landbouwramp. De getroffen fruittelers en landbouwers konden  via het Landbouwrampenfonds een deel van hun verlies recupereren. In Sint-Truiden zijn er  237 personen die hier aanspraak op maakten.
Mine Dalemans De nachtvorst van april en de droogte van juni worden erkend als nationale landbouwramp. De getroffen fruittelers en landbouwers konden via het Landbouwrampenfonds een deel van hun verlies recupereren. In Sint-Truiden zijn er 237 personen die hier aanspraak op maakten.

Vandaag werd in de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement het voorstel over de toekomstige tegemoetkomingen bij natuurrampen besproken en gestemd. Een brede weersverzekering zal het huidige Rampenfonds vervangen. Het nieuws dat het Rampenfonds zou verdwijnen vanaf 1 januari 2020 verontrust heel wat Limburgse landbouwers.

Europees Parlementslid en Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) wil duidelijkheid: “Ik begrijp de bezorgdheid van onze boeren als ze horen dat het Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds vanaf volgend jaar zullen verdwijnen. De twee fondsen zorgden voor een houvast bij de boeren indien ze getroffen werden door natuurrampen zoals de droogte van afgelopen zomer. Het probleem is dat zulke extreme weerfenomenen in de toekomst vaker zullen voorkomen en op die manier geen uitzonderlijk fenomenen meer zijn, maar een structureel probleem worden.” 

In plaats van een Landbouwrampenfonds wordt al lange tijd gezocht naar een volwaardig alternatief systeem zoals een brede weersverzekering, die bijvoorbeeld in Nederland gebruikt wordt. In het voorstel dat nu op tafel ligt, voorziet de Vlaamse regering in financiële steun voor landbouwers die vanaf 2020 een erkende brede weersverzekering afsluiten. “Het is Europa’s verdienste dat landbouwers die een brede weersverzekering afsluiten gedurende een bepaalde termijn gesubsidieerd worden door Vlaanderen: Europa bepaalt namelijk dat overheden mogen tussenkomen en een deel van de verzekeringspremie, met een maximum van 65%, kan terugbetalen”, aldus Vautmans.

“Ik begrijp de bezorgdheid van onze boeren als ze horen dat het Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds vanaf volgend jaar zullen verdwijnen.” zegt Europarlementslid Hilde Vautmans
RV “Ik begrijp de bezorgdheid van onze boeren als ze horen dat het Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds vanaf volgend jaar zullen verdwijnen.” zegt Europarlementslid Hilde Vautmans

Duidelijkheid

“Maar het is niet duidelijk hoeveel zo een brede weersverzekering nog precies zal kosten voor onze boeren en wat een eventuele vergoeding zou zijn in geval van een potentiële ramp, gedekt door de weersverzekering”, zegt Hilde Vautmans. “Daarom is het belangrijk dat hierover duidelijkheid gecreëerd wordt naar onze boeren toe. Daarnaast is het cruciaal dat er voldoende maatregelen zijn om de sector voldoende op te vangen bij toekomstige schade en verliezen als gevolg van natuurrampen. Het stemt me dan ook tevreden dat er een overgangsregeling tot 2024 zal zijn waarbij schade nog voor een deel wordt vergoed.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.