Kunst als eerbetoon aan ‘de manège’

Tom Herck creëert een gigantische muurschildering

Muurschildering van Tom Herck in de Stationstraat in Sint-Truiden
Mine Dalemans Muurschildering van Tom Herck in de Stationstraat in Sint-Truiden
Wat is er aan de hand op de hoek van de Rijschoolstraat en de Stationsstraat in Sint-Truiden? Heel wat passanten kijken verwonderd naar het imposante graffiti-kunstwerk dat hier in de steigers staat. De smartphone wordt er gretig uit de binnenzak gehaald.

Het opvallende werk ligt dan ook op een drukke plaats, en bovendien is de Rijschoolstraat één van de meest herkenbare plekken in Sint-Truiden. Met dank aan de voormalige stadsfeestzaal ‘de manège’, waar menig Truienaar zich vroeger op de dansvloer waagde.

Het kunstwerk kadert in de nakende reconversie van de Rijschoolstraat. De straat staat aan de vooravond van een metamorfose: binnenkort start projectontwikkelaar Steps Real Estate er met de bouw van 33 appartementen. Het woonproject overspant een groot gedeelte van de Rijschoolstraat en loopt door tot op de hoek van de Stationsstraat.

Muurschildering van Tom Herck in de Stationstraat in Sint-Truiden
Mine Dalemans Muurschildering van Tom Herck in de Stationstraat in Sint-Truiden

Nieuw leven

“De belangrijkste historische elementen van ‘de manège’ zullen bewaard blijven”, zegt Katrien Matterne van Steps Real Estate. “Om de reconversie in te zetten, werkt de Truiense kunstenaar Tom Herck de komende dagen aan een imposant graffiti-kunstwerk. Het werk vormt een intermezzo tussen oud en nieuw. Zo biedt het de kans om stil te staan bij de geschiedenis, vooraleer ‘de manège’ een nieuw leven krijgt.”

Voor de rest hullen de initiatiefnemers zich voorlopig in stilzwijgen. Medio volgende week beloven Tom Herck en Steps Real Estate de stilte te doorbreken. Tijdens de inhuldiging duidt de kunstenaar de betekenis van zijn werk en maken de initiatiefnemers de naam, de filosofie en de plannen van het nieuwe woonproject bekend.

Muurschildering van Tom Herck in de Stationstraat in Sint-Truiden
Mine Dalemans Muurschildering van Tom Herck in de Stationstraat in Sint-TruidenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.