Fruittelers zetten alles op alles om vorstschade te voorkomen: “200 vuurpotten op mijn veld, dat wordt een kostelijke grap”

Vuurpotten tussen de fruitbomen. Mooi voor toeristen maar bittere ernst voor fruittelers.
TONY VAN GALEN Vuurpotten tussen de fruitbomen. Mooi voor toeristen maar bittere ernst voor fruittelers.
De Haspengouwse fruitboeren houden de komende dagen het weerbericht angstvallig in de gaten. De negatieve temperaturen kunnen opnieuw forse schade betekenen voor de boeren, die het sinds de Ruslandboycot sowieso al zwaar te verduren hebben.

“Algemeen raden wij de telers aan om het gras kort te maaien en de strook onder de bomen onkruidvrij te houden. Op deze manier kan de grond overdag meer warmte opnemen die dan ’s nachts kan afgegeven worden”, zegt Jef Vercammen, directeur van de proeftuin pit- en steenfruit van PC Fruit.  “Als de bodem dan ook nog vochtig is, kan die werkwijze enkele graden verschil opleveren. Kersentelers die een  overkapping hebben tegen regen en barsten, wordt aangeraden om die overkapping te sluiten. Zo kan je ook een temperatuurwinst teweegbrengen. De beste manier om vorstschade bij appel en peer te voorkomen is beregenen, zodat het water ijs wordt en zo de vruchten beschermt. Maar dat is voor de meeste telers niet mogelijk. Daarvoor heb je 30 kubieke meter water per hectare per uur nodig. En bij kersen werkt die techniek sowieso niet.” 

Warme lucht blazen

“Naast beregening kan men ook werken met vuurpotten in het veld. Of met een frostbuster, een toestel dat je achter de tractor hangt en dat warmte al rijdend in het perceel blaast. Er zijn ook een paar telers die een windmolen hebben staan, al dan niet in combinatie met een verwarmingssysteem. Of er vorstschade optreedt of niet, hangt af van hoe diep de temperatuur daalt en de periode dat de temperatuur onder nul blijft. Een andere factor die een rol speelt, is het stadium waarin de bloemknop zich bevindt. Ook de sterkte van de bloemknop speelt een grote rol. Na een jaar met een zeer hoge productie zoals in 2018 kunnen de bloemknoppen het jaar nadien zwakker zijn, waardoor ze sneller bevriezen.”

 Een laag ijs beschermt de bloesemknoppen van fruitbomen in de Betuwe. De telers voorkomen door beregening dat nachtvorst de knoppen beschadigt.
ANP Een laag ijs beschermt de bloesemknoppen van fruitbomen in de Betuwe. De telers voorkomen door beregening dat nachtvorst de knoppen beschadigt.

Annus horribilis

Fruitboer Theo Billen uit Ordingen gaat nog volop voor vuurpotten in zijn boomgaarden. “Weer een kostelijke grap. Zo’n vuurpot kost 10 euro en ik ga er minstens 200 moeten zetten en dan maar hopen dat het niet onder -2 gaat. Ik weet wel, de portefeuille van de boer ligt op zijn veld, maar aan alles komt een eind. In 2017 mislukte al een groot deel van mijn oogst door de nachtvorst. Toen dook het kwik hier 6 graden onder nul. Weer een miseriejaar zal er teveel aan zijn. Na de Russische boycot van 2014, de hagel van 2016, de vorstschade van 2017 en de droogte van 2018 hopen we voor één keer op een seizoen zonder calamiteiten.” 

Fruitteler Piet Porey uit Kerkom volgt het advies van PC Fruit: “We moeten niet te snel panikeren. Ik ga mijn grasstroken kort maaien, maar voor de rest doe ik niets. Besparen is tegenwoordig ook een landbouwtechniek geworden. Weer eens geld uitgeven, zie ik niet zitten.”

Piet Porrey tussen zijn bloesems.
Karolien Coenen Piet Porrey tussen zijn bloesems.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video