Fiere Truienaren huldigen hun Gouden Nina

Groenmarkt zwart van het volk om gymnaste te eren

Nina ontvangt uit handen van schepen van Sport Carl Nijssens haar eigen straatnaambord.
Karolien Coenen Nina ontvangt uit handen van schepen van Sport Carl Nijssens haar eigen straatnaambord.
Met zo’n 550 waren ze: de fans op de Truiense Groenmarkt die zaterdag voor geen geld ter wereld de huldiging van  turnster Nina Derwael wilden bijwonen.  Zelfs in de gierende regen. Op een NINApéro toosten de bezoekers op de medaillewinst van de gouden gymnaste en werden de beelden van de historische prestatie nog eens afgespeeld op groot scherm. Nadien maakte de wereldkampioene tijd vrij voor haar fans in het stadhuis van Sint-Truiden. 
Ondanks de regen zakten zo’n 550 fans af naar het Truiense Groenplein.
Karolien Coenen Ondanks de regen zakten zo’n 550 fans af naar het Truiense Groenplein.

De Truiense schepen van Sport Carl Nijssens (CD&V) kondigde vanop het podium op de Groenmarkt opnieuw aan dat Derwael ereburger zal worden van Sint-Truiden. Ook zal er een plein of een straat vernoemd worden naar de 18-jarige gymnaste, die op het WK in Doha tevens vierde werd in de allroundcompetitie en aan de balk. Nina genoot zichtbaar van de appreciatie van haar fans in haar thuisstad. “Ik ben blij dat men in Sint-Truiden zo heeft meegeleefd”, aldus een glunderende Nina Derwael.

De fans staan te drummen voor een selfie met hun turnidool.
Karolien Coenen De fans staan te drummen voor een selfie met hun turnidool.

Jumpsuit

Op de receptie had de schepen nog een extra presentje bij. De stad Sint-Truiden zal zo’n 2.500 euro aan Nina schenken, hetzelfde bedrag dat ze van de Gymfederatie kreeg. “Ze kan het geld zeker goed gebruiken, om haar kleerkast wat aan te vullen”, zegt mama Marijke Lammens. “Nina moet nu op heel wat publieke events aanwezig zijn en daar wil een meisje van haar leeftijd natuurlijk ook netjes voor de dag komen. Haar medaille heeft ze mee in haar handtas, die was eigenlijk voor onder de Kerstboom te leggen, maar ze had niets om haar medaille in mee te nemen. Ik heb dan maar van een kerstcadeau een ‘wereldkampioencadeau’ gemaakt”, lacht mama Marijke nog.

Mama Marijke staat de pers te woord
Karolien Coenen Mama Marijke staat de pers te woord

Nette Beke

Opvallende aanwezige op de huldiging: CD&V’er Wouter Beke, al was hij eerder ingeschakeld als begeleider van zijn dochtertje Nette (7 jaar). Nette Beke is ook een turnster en een zeer grote fan van Nina en wou deze voormiddag voor geen geld ter wereld missen. “Ik ga heel hard mijn best doen om later net zo goed als Nina te turnen”, zei ze wat verlegen van op de arm van haar papa. Maar ook de gewone Truienaar schoof geduldig aan om met Nina op de foto te gaan. An Piccard kwam met haar dochtertje Kaat (9 jaar) speciaal van Zoutleeuw afgezakt. “Ik wil eens kijken of Nina echt zo groot is al mama beweert en natuurlijk wil ik een handtekening scoren”, zei Kaatje.

De zevenjarige Nette Beke schakelde haar papa in om haar naar Sint-Truiden te brengen
Karolien Coenen De zevenjarige Nette Beke schakelde haar papa in om haar naar Sint-Truiden te brengen

Olympisch Goud

“Olympisch goud uiteraard, dat is de droom van iedere topsporter”, antwoordde Nina op de vraag welke  medaille ze verkoos, Olympisch Goud of die van een wereldkampioen. “We gaan er nu volop naar toe werken, hopelijk zonder blessures. Maar daar denk ik niet bij na, want eens het mogelijk blessureleed door je hoofd begint te spoken, ben je verloren”, aldus een gemotiveerde Nina Derwael.

De gouden medaille van de wereldkampioene.
Karolien Coenen De gouden medaille van de wereldkampioene.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.