Drie politiemensen slachtoffer van zinloos geweld

Korpschef Steve Provost “Dit hoort niet bij de job!”

De politie hield onder meer op de Kempische Steenweg in Hasselt en de Luikersteenweg in Sint-Truiden stiptheidsacties
Toon Royackers De politie hield onder meer op de Kempische Steenweg in Hasselt en de Luikersteenweg in Sint-Truiden stiptheidsacties
Afgelopen nacht zijn drie politiemensen slachtoffer geworden van zwaar zinloos geweld. Na een helse achtervolging verwondde de verdachte W.D. twee politiemensen, in de cel verwondde hij nog een derde agent. De verdachte bleek onder invloed van alcohol en drugs en was geen onbekende voor politie en justitie. Hij was vrij onder voorwaarden.

Net vandaag voeren de politievakbonden actie tegen onder andere het geweld tegen politiemensen. In de politiezone Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken werd op de Luikersteenweg een stiptheidsactie gevoerd, net als op tal van plekken in Vlaanderen.

Moeilijke ochtendspits

De ochtendspits in Limburg verliep trouwens bijzonder moeizaam door die stiptheidsacties van de politie. Ook aan de Kempische Steenweg was het vanmorgen meer dan een uur aanschuiven om Hasselt binnen te kunnen. Alle politievakbonden hadden hun mensen opgeroepen om vandaag doorgedreven controles te houden. Maar met reden, zo blijkt.

“Wel, wij stellen vast dat het respect voor de politiemensen afneemt en het geweld tegen politiemensen alleen maar toeneemt. Dit kan niet door de beugel en wij verwachten ondermeer dat justitie het geweld tegen politiemensen strenger aanpakt.” zegt korpschef Steve Provost.

Werkonbekwaam

“Omstreeks 23.30 uur wilde een interventieploeg van de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken een bestuurder controleren, die zwalpend over de weg tegenover het station rondreed met zijn grootlichten aan. De bestuurder reageerde niet op de aanmaning van de politiemensen en onttrok zich aan de controle. Op de Grote Markt aan de verzinkbare paaltjes met de Zoutstraat kon de bestuurder niet meer verder met zijn voertuig en wilde hij het op een lopen zetten. De verdachte keerde zich zonder aanleiding onmiddellijk tegen de twee politiemensen en het kwam tot een schermutseling met twee inspecteurs van politie. Hierbij raakten de twee inspecteurs gekwetst en zijn enige tijd werkonbekwaam. Ondertussen was er ook een politieploeg in bijstand gekomen om betrokkene mee naar het commissariaat te brengen. Ook in de combi en bij de cellen bleef de verdachte weerstand bieden en werd een derde politieman gekwetst. De aard van de verwondingen waaronder een armbreuk is vrij “stevig” te noemen.”

Hoort bij de job?

“Als politieman en politievrouw weten wij dat ons beroep niet zonder risico’s is, doch dergelijke feiten kunnen echt niet door de beugel. Wij verwachten dan ook dat justitie deze feiten deze keer weer niet catalogeert onder “hoort bij de job”!

“Het zit ons trouwens allemaal erg hoog,” valt ook Jean-Pierre Claes namens het NSPV-Limburg de korpschef bij. “Alle vakbonden doen mee met deze actie, ook het ACOD. “We trekken al heel lang aan de alarmbel, maar tot vandaag nog steeds zonder resultaat. Misschien zijn deze stiptheidsacties niet erg populair. Maar onze mogelijkheden om actie te voeren zijn als politie dan ook erg beperkt. Bij stakingen worden onze mensen bijvoorbeeld alsnog opgevorderd. Daarom hebben we vandaag besloten om extra vlijtig te zijn met dit soort verkeerscontroles.”

De politiemensen in ons korps doen hun job met veel passie en steeds ten dienste van de bevolking. Wij zullen, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin we soms moeten werken, ook altijd blijven werken voor de veiligheid van iedere inwoner van onze politiezone. Hopelijk blijven we dan ook jullie respect krijgen voor wat we doen. Als korpschef van deze politiezone ben ik het deze keer dus volmondig eens met de politievakbonden die oproepen dat politie meer respect moet krijgen en dat de politiemensen meer juridische bescherming tegen geweld verdienen.” besluit Steve Provost

Stiptheidsactie op Chaussee d'amour zorgde voor fileverkeer vanmorgen
DS Stiptheidsactie op Chaussee d'amour zorgde voor fileverkeer vanmorgen8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy De Gieter

  Steeds ten dienste van het volk? Doe eens aangifte van diefstal. Ze wachten dan gewoon vier maand om hun pv door te sturen naar het parket. Ben je geflitst daarentegen...

 • Freddy De Vos

  Maar het is leuk om te horen dat politie verkeersveiligheid serieus neemt. Van mij mogen ze er elke dag staan en uitvoerig flitsen en alcohol controles uitvoeren. Dat zal veel ongevallen besparen!

 • peter destoop

  mocht hij niet vrij geweest zijn onder voorwaarden dan was dit niet gebeurd. Justitie faalt dus nog maar eens.

 • Rudi Swinnen

  Beste Jozef en Benny , als de politie een arrestant zou verwonden komt er een onderzoek en wordt deze gesanctioneerd want een crimineel heeft meer rechten in Belgie dan leden van de politie . Als politieman mag je niets doen . Justitie faalt

 • George Van de merlen

  De politie moet dat nog meer doen van die acties dat zijn ook mensen met een gezin en probeer maar eens een gedrogeerde te kalmeren denk niet dat dat lukt met 5politie mensen en nog niet met 10 zoals jij en ik . Daar moet nog veel strengere straffen op gezet worden , heb een beetje respect voor die mensen die dag en nacht paraat staan , ze beschermen toch de gemeenschap U kan ze ook vroeg of laat eens nodig hebben , respecteer die mensen het kan je zoon of dochter ook zijn