Dieter (19), kandidaat Mister Gay Belgium, overleefde zelfmoordpoging: “Ik wil het taboe rond zelfdoding bij holebi’s doorbreken”

Dieter Celis toont trots zijn sjerp. “Als finalist bij Mister Gay Belgium wil ik een sterke voorlichtingscampagne voeren. Zo kan ik mijn steen in de rivier verleggen.”
Benoit De Freine Dieter Celis toont trots zijn sjerp. “Als finalist bij Mister Gay Belgium wil ik een sterke voorlichtingscampagne voeren. Zo kan ik mijn steen in de rivier verleggen.”
De 19-jarige barman Dieter Celis uit Sint-Truiden dingt met elf anderen mee naar de titel van Mister Gay Belgium. Met het thema ‘Zelfdoding bij transgenders en holebi’s’ dat als een rode draad door zijn verkiezingscampagne loopt, raakt hij een gevoelige snaar. “Op een middag, op mijn zeventiende, besloot ik er een eind aan te maken.”

Dieter, dit jaar de enige Limburgse deelnemer aan Mister Gay Belgium, lijkt zo uit een Amerikaanse tienersitcom gelopen. Tijdens de fotosessie maken we kennis met een vrolijke, blonde jongen zonder zorgen, zo lijkt op het eerste zicht. De obligate sjerp van de Mister Gay-verkiezing hangt losjes rond zijn schouders en met een hagelwitte glimlach kijkt Dieter naar de fotograaf. Maar schijn bedriegt. “Ik kom uit een heel donkere periode” zegt Dieter met een verontschuldigende blik die plots veel ouder overkomt dan voor een jongen van negentien goed is.

Elke dag ellendiger

“Ik wist op mijn veertiende al dat meisjes niets voor mij waren. Je voelt dat gewoon van binnen. Maar ik heb er tegen niemand iets over gezegd. Ik heb dan toch maar wat geëxperimenteerd met meisjes, en heb enkele relaties gehad. Maar dat maakte het mij alleen nog meer duidelijk: ik was homo. Niet dat ik het thuis wou vertellen. Mijn broers met wie ik samen optrok en later uitging, waren erg uitgesproken hetero. Zo werden al eens grappen over homo’s gemaakt. Geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht te zeggen dat ik er ook ‘eentje’ was. Ze zouden het toch niet begrijpen, dacht ik toen. Vanbinnen ging ik stilletjes dood. Ik voelde mij met de dag meer en meer ellendig. Op een middag, op mijn zeventiende, besloot ik er een eind aan te maken. Alle slaapmedicijnen van mijn mama die ik kon vinden, nam in één keer naar binnen. Ik werd wakker op de operatietafel, waar ze mijn maag hadden leeggepompt. Maar nog wou ik niets zeggen. Gek genoeg kreeg ik tijdens de gesprekken met de psychologen achteraf geen handvaten aangereikt om er over te beginnen. Terwijl ik dat stiekem hoopte. Ook in alle foldertjes die ik in mijn handen geduwd kreeg, viel er niets over te lezen.” 

Alle slaapmedicijnen van mijn mama die ik kon vinden, nam in één keer naar binnen. Ik werd wakker op de operatietafel, waar ze mijn maag hadden leeggepompt. Maar nog wou ik niets zeggen

Dieter Celis (19)

“Uiteindelijk heeft mijn schoonzus het uit mij getrokken. Zij wist het al veel langer, zei ze. Schoorvoetend vertelde ik het tegen mijn ouders en mijn broers. ‘Maar jongen toch, had dat toch gezegd, wij vinden dat helemaal niet erg’, was hun reactie. Het was of duizend ton van mijn schouders viel. Vanaf dat moment kwam er een keerpunt. In mei 2017 kwam ik dan officieel uit de kast in een Facebookpost. En mijn leven veranderde, ik voelde mij goed in mijn vel en voor de eerste keer was ik zeker van mezelf. Ik begon uit te gaan in het homomilieu van Antwerpen en Brussel en ontmoette er gelijkgezinden. Momenteel heb ik nog geen vriendje, maar die is zeker welkom.”

Missie

“Mijn missie met Mister Gay Belgium? Het taboe rond zelfdoding en depressie bij holebi’s en transgenders doorbreken. Als je met je geaardheid worstelt, weet je vaak niet waar je terechtkunt. Er bestaan veel websites, platformen en hulplijnen waar je info kan terugvinden over coming-out en depressie, en toch is het vaak zo onbereikbaar. Als finalist bij Mister Gay Belgium wil ik een sterke voorlichtingscampagne voeren. Zo kan ik mijn steen in de rivier verleggen en anderen helpen in een moment van pure wanhoop.” 

De finale van de verkiezing vindt op 1 juni plaats.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.