Cor (4) woont met mama in krot in Sint-Truiden: “Ik weet nog niet of ik de kerstman iets mag vragen”

Schrijnend: geen centrale verwarming, geen keuken en zelfs geen sanitair

Evy en Cor gaan niet zo een leuke kerst tegemoet.
Karolien Coenen Evy en Cor gaan niet zo een leuke kerst tegemoet.
Evy Roosen (37) woont met haar vierjarig dochtertje Cor in het centrum Sint-Truiden. Maar achter de gevel van haar huisje aan het stadspark van Sint-Truiden schuilt er bittere armoede. Het water druipt er van het plafond, de schimmel staat aan de muren, in de enige leefruimte staat hun bed. Er is geen sanitair. Evy en Cor gaan naar het toilet op een tweedehands ziekenhuisstoel. Er is geen centrale verwarming, geen keuken.

Van het verhaal van Evy en Cor wordt een mens niet bepaald vrolijk. Evy werkt als poetshulp en verdient netto 1200 euro. Na het betalen van de maandelijkse vaste kosten blijft er niet veel meer over. Momenteel wacht ze op een operatie aan haar overbelaste polsen. Ze leeft in onmin met haar ouders, de papa van Cor is uit beeld verdwenen. Haar eerste kindje ligt begraven op het kerkhof van Schuurhoven. Haar huisje is sinds maart onbewoonbaar verklaard door Wonen Vlaanderen en terecht. De woonomstandigheden zijn dan ook schrijnend. Het toilet staat afgekoppeld in de garage. Evy en Cor moeten zich behelpen met een ziekenhuistoiletstoel. Er is geen keuken om eten klaar te maken. Het meest onrustwekkend is wel het elektrocutiegevaar. In de keuken kan nauwelijks eten gemaakt worden. Het zijn niet meteen omstandigheden om een vierjarig meisje in groot te brengen.

In de keuken is er een permanent gevaar voor elektrocutie
Karolien Coenen In de keuken is er een permanent gevaar voor elektrocutie
In de 'slaapkamer' staat een zelfgemaakte 'wc' .(Een stoel met een gat in, waaronder een kan hangt, die telkens moet leeg gemaakt worden !!!)
Karolien Coenen In de 'slaapkamer' staat een zelfgemaakte 'wc' .(Een stoel met een gat in, waaronder een kan hangt, die telkens moet leeg gemaakt worden !!!)

Niet fier op Sint-Truiden

Het huis is niet langer meer geaard. Het warme weer kon de situatie nog enigszins verzachten, maar nu koning winter definitief in het land is wordt het onhoudbaar. Haar dochtertje en haar twee honden houden haar voorlopig recht, maar Evy houdt het niet langer meer vol. “Het is genoeg geweest, ik ben ten einde raad. Ik sta sinds mei op de wachtlijst van de sociale huisvestingsmaatschappij, en het sociaal verhuurkantoor Land van Loon heeft mij een appartement in Borgloon aangeboden. Maar dan moet ik mijn honden laten inslapen, mijn kind van school verhuizen. Ik ben hier in Sint-Truiden geboren en getogen, mijn kindje ligt hier begraven, waarom kan men mij in mijn eigen stad niet helpen? Neen, ik ben niet zo fier op Sint-Truiden.”

Kerstboompje

Toch staat er een kerstboompje in het armtierig huisje. “Ik weet nog niet of ik iets mag vragen aan de kerstman, maar ik zou toch wel graag een Barbiepop hebben?” zegt Cor met  twinkeloogjes.

“Tja, een eerstvolgend huisje dat in Sint-Truiden vrijkomt, dat kan wel nog twee jaren duren. De wachtlijsten zijn wat ze zijn, momenteel tot 1300 wachtenden” zegt directeur Georges Feucht van de Bouwmaatschappij CV Nieuw Sint-Truiden.” Ondertussen wordt er in het Truiens schepencollege fiks verder geruzied of men komende legislatuur extra sociale woningen zal voorzien en wie de nieuwe voorzitter van de Bouwmaatschappij mag worden.

Deze keuken staat niet in derde wereld land in Afrika, maar gewoonweg in Sint-Truiden
Karolien Coenen Deze keuken staat niet in derde wereld land in Afrika, maar gewoonweg in Sint-Truiden
Vochtproblemen zijn er overal! 
Hier in de kamer dat de slaapkamer zou moeten zijn voor dochtertje Cor, wat niet mogelijk is...
Karolien Coenen Vochtproblemen zijn er overal! Hier in de kamer dat de slaapkamer zou moeten zijn voor dochtertje Cor, wat niet mogelijk is...
De lieve Cor samen met haar honden, die ze doodgraag ziet.
Karolien Coenen De lieve Cor samen met haar honden, die ze doodgraag ziet.102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Matthew Van gysegem

  Geef mij het adres, gsmnr, telefoonnummer, maakt niet uit wat. Als ik ze kan bereiken, wil ik dat kind een mooie kerst geven!

 • Kelly Van Steenbergen

  Ik wil me ook kandidaat stellen om hen te helpe, laat me zoals vele andere wete wat we kunne doen om ook hun een warme kerst te geve...

 • Sonja Dillen

  Beste, laat mij aub een cadeautje opsturen naar dit gezin. Al is het maar klein ,ik weet zeker dat dit voor hun een mooie kerst wordt als al deze mensen die reageren iets kunnen betekenen voor dit gezin.

 • Shana Colbrant

  Beste redactie. Ook in, zoals duidelijk vele anderen wil deze mensen een hart onder de riem steken. Bezorg ons een adres!

 • Sabine De pril

  Ik wil ook bijdrage doen als het maar eerlijk gaat enrecht naar de persoon zodat ze toch een kerst gevoel heeft