Cinema Cameo viert vijfde verjaardag met Limburgse première ‘De Collega’s 2.0'

Peter Jan Verheyen en eigenaar Trudo Carlier dolblij met succesverhaal

Jan Verheyen en Trudo Carlier blazen samen 5 kaarsjes uit bij de verjaardag van hun Cinema Cameo
Tiny Bogaerts Jan Verheyen en Trudo Carlier blazen samen 5 kaarsjes uit bij de verjaardag van hun Cinema Cameo
Cinema Cameo bestaat vijf jaar. Om dat te vieren kan je er maandag 10 oktober de Limburgse première van ‘De Collega’s 2.0' meemaken, met dank aan regisseur Jan Verheyen, de peter van het meest gezellige filmzaaltje van het land.

Jaarlijks brengen 40.000 filmliefhebbers een bezoekje aan de nostalgische filmzaal. Een bijzonder mooi aantal, zeker als je weet dat de buurtbioscoop slechts één zaaltje met 174 plaatsen heeft. Opvallend is het prijskaartje: bij de heropening had Cameo de beste prijs van Vlaanderen met slechts 6 euro voor een film. “En die prijs is nog niet gestegen”, zegt eigenaar Trudo Carlier. “In de toekomst hebben we ook nog grootste plannen. Zo zullen we de zaal in 2020 nog eens renoveren en komt er een ultramoderne laserprojector.

Ook regisseur Jan Verheyen, de peter van de cinema, heeft een verklaring voor het succes. “Dankzij de digitale revolutie zijn alle films onmiddellijk verkrijgbaar voor alle cinemazaken, ook de kleintjes. En een grote film bekijken in zo’n buurtcinema is dikwijls goedkoper. Je kan er bovendien nog te voet of met de fiets naartoe. Een trip naar de buurtcinema is een ideale uitstap voor gezinnen. Dichtbij en toch geen bom geld kwijt. Maar zeker ook de gezelligheid en de magie van de buurtcinema blijven toch iets speciaals.”

Zwarte tijden

Trudo Carlier (46) heropende de oude cinemazaal op de Naamsevest nog maar vijf jaar geleden. De reisagent kreeg zo de kans om zijn jongensdroom te realiseren. En de Cameo had bovendien een rijke geschiedenis, de filmzaal was een begrip in het naoorlogse Sint-Truiden. Maar met de komst van de videotheken in de jaren 80 slinkte het aantal bezoekers. Enkel Trudo bleef komen. “Als kind was ik een vaste bezoeker. Op zondagnamiddag was ik vaak de enige toeschouwer. Dan vroeg ik de legendarische Raymond Christleven of ik binnen mocht. ‘Allez, ‘t is goed’, zei hij dan. Ik heb daar veel films alleen bekeken.”

In de jaren 90 ging de zaal onherroepelijk dicht. Jaren gebeurde er niets. “Maar toen de eigenaar de cinema in 2013 uiteindelijk wilde verkopen, hapte ik meteen toe. Ik wist dat er een projectontwikkelaar op uit was, maar onze liefde voor cinema won het van het winstbejag. Daar zal ik die eigenaar trouwens altijd dankbaar voor zijn.”

Magisch tromgeroffel

Trudo investeerde zo’n 200.000 euro in de projector en het geluidssysteem. “We hebben bij de herinrichting gekozen voor een nostalgisch decor, maar ook voor de nieuwste technologie op het gebied van beeld en geluid. Jan heeft ook inspraak in de inrichting van de zaal gehad. Hij weet als geen ander hoe je cinema het best kan beleven. Als de film begint, gaat het doek omhoog met bijhorend magische tromgeroffel. Zo was het vroeger, en zo is het in de Cameo nog steeds.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.