Buurt krijgt eigen kippen dankzij 7-jarige Jef

Jef maakt kennis met één van de twee kippen, die door de buurtbewoners verzorgd zullen worden.
Foto Dalemans Jef maakt kennis met één van de twee kippen, die door de buurtbewoners verzorgd zullen worden.
Op het speelplein in de Leemstraat werd gisteren het startschot gegeven voor een proefproject rond buurtkippen. Het idee om twee hennen een plaatsje in de wijk te geven, kwam van Jef Vangrootloon (7).

Jef wilde zelf graag kippen houden, maar in zijn tuin was er geen plaats voor. Daarom trok hij naar het gemeentehuis. Samen met schepen van Dierenwelzijn Carl Nijssens namen ze het vraagstuk onder de loep, en zo werd het project 'Red de legkip' al snel een feit. De stad adopteerde twee hennen uit een legbedrijf, waar ze tot dan toe een triest bestaan geleid hadden, zonder enig menselijk contact. Met andere woorden: de kippen kregen een tweede leven.

Afvalverwerkers

De kippen kregen nu een hok op het plein in de Leemstraat, en dat werd gisteren plechtig gevierd onder het goedkeurende oog van Jef. De jonge bedenker van het initiatief kreeg van burgemeester Veerle Heren de sleutel van het hok overhandigd. "Je kan het beschouwen als een sociaal pilootproject", verduidelijkt schepen Nijssens. "De kippen worden verzorgd door de buurtbewoners, die hiervoor een verklaring ondertekenden. Zij staan dus in voor het welzijn van de kippen. Daarnaast krijgt het project ook een ecologisch luik. De kippen helpen namelijk om de natuurlijke afvalresten van de buurtbewoners te verwerken. Als dit een succes blijkt, dan breiden we dit zeker uit in de stad." (KTL)