Brandweer redt zwerver uit vlammen

OUDE SMEDERIJ IN DORPSCENTRUM VERNIELD

De vlammen slaan door het dak en de ramen van de woning.
Freddy Dendas De vlammen slaan door het dak en de ramen van de woning.
Een brand heeft gisterochtend de oude smederij in het centrum van Kerkom bij Sint-Truiden verwoest. De brandweerpost van Sint-Truiden kon nog net een zwerver redden, die binnen lag te slapen. De man is intussen wel spoorloos.

Buurtbewoners werden kort voor vier uur wakker door enkele luide knallen. "Ik kreeg rond vier uur plots telefoon van onze buurvrouw", vertelt Freddy Dendas, overbuur van de oude smederij. "Ze was erg in paniek, omdat ze enkele slagen in het huis van de vroegere smid net naast haar had gehoord. Daar bleken ook al vlammen uit het dak te slaan. Natuurlijk heb ik meteen de brandweer gebeld. Zelf ben ik dan naar buiten gelopen, omdat we vreesden dat er nog iemand binnen kon zijn. Ondanks ons gebonk op de deur deed er niemand open." Tien minuten later draaiden de eerste brandweerwagens al de Pastorijstraat van Kerkom in. "Het ging op dat moment al om een hevige en uitslaande brand", zegt sectorcommandant Dirk Odeurs van brandweerzone Zuid West Limburg. "Op aanraden van getuigen zijn we binnengedrongen in een bijgebouw naast het getroffen huis. Daar troffen we inderdaad iemand aan die rustig lag te slapen. We konden hem veilig naar buiten halen. Intussen bleek het pand reddeloos verloren. De oude smederij stond bijna volledig leeg, waardoor we niet gehinderd werden door meubelen. Wel zat het vuur al volop in de valse plafonds en onder het dak. We zijn er gelukkig toch in geslaagd om de twee aanpalende woningen te redden. Daar is totaal geen schade."

Brandweerpost Sint-Truiden heeft de hele voormiddag nageblust.
Toon Royackers Brandweerpost Sint-Truiden heeft de hele voormiddag nageblust.

Te koop

Maar de oude smederij van wijlen smid Jean Vanbrabant is dus wel volledig vernield. Sinds 1986 woont de smid niet meer in het pand. Via een makelaar stond het al te koop. "Toch zagen we hier wel vaker een zwerver binnendringen", vertelt overbuurman Freddy Dendas. "Hoewel de sloten al een keer vervangen waren, slaagde hij er toch telkens in om een van de deuren open te krijgen. Zondagavond hadden we zelfs rook uit de schoorsteen zien komen. Kennelijk had de man de stoof aangestoken om het wat warmer te krijgen." Over de precieze oorzaak van het vuur kan de brandweer zich voorlopig niet uitspreken. "Het hele gebouw is vernield, daardoor is het onduidelijk waar de eerste vlammen precies ontstaan zijn." De getroffen woning werd gisterochtend afgesloten en een branddeskundige kwam op vraag van Parket Limburg ter plaatse voor een onderzoek. De zwerver die eerder die nacht door de brandweer nog gered werd, was kort na de brand alweer spoorloos. Getuigen hadden hem zien vertrekken op een fiets. De lokale politie van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken spoort hem op. Tijdens de bluswerken bleef de Pastorijstraat gisteren de hele ochtend afgesloten voor het verkeer.