"Sint-Truiden heeft voorakkoord"

CD&V/OPEN VLD-MEERDERHEID ZOU N-VA MEENEMEN

Jelle Engelbosch (N-VA).
Angelo Verdonck Jelle Engelbosch (N-VA).
Uit een onderzoek in 216 van de 308 Vlaamse gemeenten blijkt dat in zeker 27 gemeenten een voorakkoord is gesloten tussen politieke partijen. Een van de steden waar de partijen een voorakkoord sloten, is Sint-Truiden.

Open Vld en CD&V, die nu een meerderheid vormen, zouden er graag hun coalitie verderzetten. Omdat het overschot bij de vorige verkiezingen zeer nipt was, zouden ze nu ook nog met N-VA in zee gaan.


Voorlopig houden alle Truiense hoofdrolspelers de kiezen op elkaar over het bestaan van het voorakkoord. Gevraagd naar een reactie reageert enkel Jelle Engelbosch (N-VA) vertwijfeld en zegt eerst nog wat telefoons te willen plegen alvorens te willen reageren. Even later zal hij toch formeel ontkennen dat er een voorakkoord is. "Wij laten de kiezer beslissen", klinkt het.

Vertruwelijk document

Toch heeft onze redactie een vertrouwelijk document kunnen inkijken waar de bevoegdheden reeds tot in detail verdeeld zijn voor na 14 oktober 2018. Zo zouden schepen Ingrid Kempeneers en Jurgen Reniers, beiden CD&V, volledig uit de boot vallen, terwijl Jo Francois en Jelle Engelbosch van de N-VA binnenkomen in het schepencollege met de zware bevoegdheden van onder meer Financiën, Agost, Ruimtelijke Ordening, Economie en Personeel onder de arm.

Wissel toekomst

Open Vld komt als grote winnaar uit het akkoord en sleept maar liefst drie schepenmandaten uit de brand waarbij Hilde Vautmans en Pascy Monette een certitude zijn. Pascal Vossius stopt ermee per 1 januari 2019. Benieuwd naar wie het derde, wellicht opgesplitste mandaat zal gaan? Kanshebbers zijn Johan Mas en nieuwkomers Jos Pierard en de populaire horecavoorzitter Luc Withofs. Bij de CD&V moeten ze dus nog meer opofferen om de tricolore sjerp van Veerle Heeren te kunnen behouden. De jonge Carl Nijssens is de wissel op de toekomst. Of de CD&V schepen Bert Stippelmans zal handhaven, valt nog af te wachten.


Ondertussen reageert de oppositie strijdvaardig. Ludwig Vandenhove (sp.a): "Voorakkoorden zijn van alle tijden en ik heb daar dan ook geen problemen mee, maar zeg het dan toch gewoon en doe er niet geheimzinnig over. Ik heb drie keer telkens op voorhand gezegd dat ik voor een paarse coalitie was, en ook nu ben ik die mening toegedaan."

Onvrede

Gunther Leenen van de lokale partij Sterk! reageert gevat:


"In Sint-Truiden is de kracht van verandering blijkbaar de kracht van het zelfbehoud. Niet onlogisch dat al de huidige N-VA-gemeenteraadsleden het schip hebben verlaten uit onvrede met de persoonlijke en opportunistische ambities van hun kopman. Onze partij vindt zo'n voorakkoorden onversneden kiezersbedrog. Maar goed, voor de Truienaar is het nu tenminste duidelijk. Een stem voor de N-VA is een stem voor de meerderheid".