Taxibestuurder forceert dynamische poort

CAMERABEELDEN ONTMASKEREN BRUSSELSE CHAUFFEUR

De dynamische verkeerssluis op de Puttenberg toen die eind oktober 2016 werd getest bij de ingebruikname.
Foto Mozkito De dynamische verkeerssluis op de Puttenberg toen die eind oktober 2016 werd getest bij de ingebruikname.
Een Brusselse taxichauffeur is betrapt toen hij de dynamische verkeerspoort aan de Puttenberg in Vlezenbeek forceerde om niet te hoeven omrijden. Het waren de camerabeelden die de man ontmaskerden. "Ik ben blij dat we die camera's installeerden en ik hoop dat hij de maximumboete krijgt", reageert schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA).

Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw pakte in 2015 uit met een primeur door in de landelijke woonwijk tussen Postweg en Brusselbaan een eerste dynamische poort te plaatsen die enkel opent voor bewoners van de wijk.


Die poorten houdt het sluipverkeer er weg en sinds vorig jaar staat er ook op de Puttenberg een exemplaar. Een taxichauffeur uit het Brusselse zag het eind augustus niet zitten om eens om te rijden en slaagde er in om de poort te forceren. "Het gemeentebestuur contacteerde ons", zegt korpschef Mark Crispel van de politiezone Zennevallei. "De camera's aan de poort hebben alles geregistreerd. De man heeft met materiaal de poort kunnen openen en heeft ze nadien opnieuw gesloten maar daardoor raakte de installatie wel beschadigd. Via de beelden hebben we de persoon ook kunnen identificeren. De lokale politiezone van de thuisgemeente van de man zet het onderzoek ook verder en verhoort de persoon ook."

Camera's

Volgens schepen van Mobiliteit Jan Desmeth is het de eerste keer dat iemand op zo'n drastische manier de poort saboteert. "Net om vandalisme af te schrikken hebben we die camera's geplaatst", zegt Desmeth.


"Drie buurtbewoners hebben me kort na de feiten gecontacteerd omdat zij vaststelden dat de poort niet meer functioneerde zoals het hoorde. Het is toen dat onze mobiliteitsdienst de camerabeelden downloadde en alles overmaakte aan de politie. Het mag duidelijk zijn dat mensen zoiets niet ongestraft kunnen doen."

1.500 euro

De man riskeert een GAS-boete tot 350 euro en kan ook de rekening voor de herstelling gepresenteerd krijgen.


"Ik hoop dat die man de maximumboete krijgt", zegt Desmeth. "Alles samen kan hem dat toch al snel een rekening van 1.500 euro opleveren. Dit is iemand van buiten de gemeente die hier moedwillig schade toebrengt aan onze eigendom. Het is dan ook logisch dat we als gemeentebestuur klacht indienen. Dat er verschillende mensen gebeld hebben doet bij mij toch vermoeden dat er intussen in de wijk zelf ook een draagvlak is voor het hele systeem. We hebben er dan ook alles aan gedaan om alles zo snel mogelijk te herstellen."