Kater Aai komt na 5 jaar weer thuis

BESTE GESCHENK OOIT VOOR GEZIN VAN JENNY SLEEUWAEGEN (53):

Jenny Sleeuwaegen met Aai, de kater die na vijf jaar doodleuk weer binnenstapte.
Foto Mozkito Jenny Sleeuwaegen met Aai, de kater die na vijf jaar doodleuk weer binnenstapte.
Vijf jaar nadat kater Aai spoorloos verdween, dook het dier vorige week opnieuw op bij zijn baasjes in Ruisbroek. De intussen 7 jaar oude kater wandelde doodleuk via het kattenluik het huis van Jenny Sleeuwaegen (53) en haar gezin binnen. "Ik had nooit verwacht hem nog terug te zien," zegt Jenny. "Maar Aai zelf doet alsof hij nooit is weg geweest."

Kater Aai heeft het niet zo op vreemde mensen, maar zijn baasje Jenny herkende hij vorige week wel. "Omdat ik hem natuurlijk eten geef", lacht Jenny. "Ik wist zelf meteen ook dat hij het was omdat hij scheel kijkt. Zelfs na vijf jaar wist ik meteen dat hij het was. Hij stapte door het kattenluik alsof er helemaal niets gebeurd was."


Aai was twee jaar toen hij spoorloos verdween. De kater werd samen met een andere kitten en de moeder gevonden in een nest aan het terras. "We besloten om ze allemaal te steriliseren. De moeder trok al snel de wijde wereld in maar de twee kittens bleven hier en groeiden op. Omdat sommige zwerfkatten niet graag opgesloten zitten kwam er dat kattenluik. Aai ging vaak op stap maar keerde altijd terug. In de periode voor hij verdween bleef hij wel al eens een paar dagen weg. En plots hoorden we niets meer van hem."

Doodgereden?

Het gezin hing een affiche uit aan het raam en gaf er ook eentje aan de plaatselijke bakker in de hoop dat iemand Aai had gezien. "Maar niemand had de kater nog opgemerkt. We hadden er ons dus bij neergelegd dat we hem nooit meer zouden terugzien. Ik dacht dat hij zelf gewoon vertrokken was. Maar dat leek me vreemd omdat hij intussen gesteriliseerd was. We wonen hier in een straat waar al eens te hard gereden wordt, hij kon dus ook doodgereden zijn."

Hij hoort al gewoon bij de groep

Maar Aai verraste vorige week iedereen door woensdag, op Sinterklaas, doodleuk door het kattenluik binnen te stappen. "Je kan amper aan hem merken dat hij zo lang is weg geweest", zegt Jenny. "Intussen hebben we al vijf katten die hier binnen en buiten lopen maar hij hoort al gewoon weer bij de troep. Het enige verschil met vroeger is dat hij zich niet meer op de bovenverdieping waagt. Misschien heeft dat wel te maken met waar hij al die tijd heeft uitgehangen."


Jenny vermoedt dat Aai gewoon bij een ander gezin woonde. "Hij ziet er gezond en verzorgd uit dus denk ik niet dat hij buiten leefde. Misschien heeft een gezin hem wel binnen genomen maar mocht hij daar niet naar boven. Uiteindelijk maakt het weinig uit. Ik ben blij dat we weten dat Aai niets overkomen is. Mijn man noemde de terugkeer van de kater al een vroeg kerstgeschenk."

Zwarte katten minder in trek

Aai heeft trouwens geen huisarrest gekregen. Via het kattenluik glipt hij even vlot naar buiten dan dat hij binnenkomt. "Ik ben ook niet van plan om hem op te sluiten", zegt Jenny. "Aai zal zijn weg naar hier wel altijd terugvinden." Aai vertoeft in een opvallend zwart gezelschap want vier van zijn nieuwe vriendjes bij Jenny zijn ook zwart. "Enkele jaren geleden kwamen er steeds meer zwerfkatten bij. Samen met twee andere gezinnen hebben we toen wel dertig zwerfkatten gesteriliseerd en ofwel in huis genomen of meegegeven aan mensen die hen een goede thuis konden geven. Maar zwarte katten zijn niet zo populair. Zelfs in asielen weten ze dat die katten er het langs zullen zitten. Aai is ook zo'n kater die andere mensen nooit zouden uitkiezen omdat hij dus zwart is en scheel kijkt. Maar daarom verdient hij niet minder een goede thuis. Ik heb er vertrouwen in dat hij wel weet dat hij hier bij ons echt die goede thuis heeft."