Jeugdrechter beslist over Yamilette (12) die opnieuw wegliep. Ouders: “Nog steeds geen oplossing, en wij staan machteloos”

Mama Katleen en papa Marc blijven hopen op een snelle oplossing in het belang van hun dochter.
Mozkito Mama Katleen en papa Marc blijven hopen op een snelle oplossing in het belang van hun dochter.
Een oplossing voor Yamilette (12) uit Sint-Pieters-Leeuw is er momenteel nog niet in zicht. Afgelopen weekend liep ze opnieuw weg, de vijfde keer dit jaar. Sinds twee weken staat ze wel onder de bevoegdheid van een jeugdrechter. “Wij hebben dus niks meer te beslissen, maar een geschikte oplossing is er nog steeds niet”, zegt mama Katleen.

Het adoptiemeisje van Chileense afkomst verbleef sinds een tweetal weken op de urgentiedienst van de jeugdpsychiatrie (LUK) van het UZ Leuven. Maar terwijl haar ouders zaterdag op bezoek waren, zag ze haar kans schoon om te vluchten. “Het is een ziekenhuis - geen instelling - dus de kinderen worden er niet ‘opgesloten’”, vertelt Katleen. “Ze ging rond 15 uur even naar het toilet en ik liep vijf meter achter haar. Maar in plaats van het toilet in te gaan, liep ze richting uitgang. En weg was ze. Ze deed zich in Leuven voor als buitenlandse en in het Engels kon ze een vrouw overtuigen om haar bus- en treinkaartje te betalen. Ze zei dat haar vrienden haar gsm en portefeuille bij zich hadden. We hebben haar ‘s avonds teruggevonden in het café in de Jamarlaan aan Brusselse Zuidstation. Daar waar we haar vorige keer teruggevonden hebben. Ze ondernam enkele dagen geleden met iemand anders uit het LUK ook al een poging om te vluchten. Toen konden ze gelukkig op tijd worden tegengehouden.”

Jeugdrechter

De tiener liep op woensdag 20 maart ook al weg thuis in Leeuw. Twee dagen later werd ze dankzij tips van andere mensen door haar vader teruggevonden in het café in Sint-Gillis. De ouders trokken toen al aan de alarmbel over het schrijnend opvangtekort in de jeugdpsychiatrie. Al maandenlang wachten ze op een plaatsje voor langdurige opname, waar haar ze behandeld kan worden voor onder meer haar zwaar trauma. 

Een consulente van Jongerenwelzijn had woensdag een duidelijke boodschap: er is nergens plaats voor Yamilette. Volgens mij liep ze daardoor opnieuw weg.

“Ze mocht toen langer in het LUK verblijven, maar werd snel doorgestuurd naar ‘t Pasrel in Vilvoorde”, vervolgt Katleen. “Daar kreeg ze een crisis en die mensen lieten weten dat hun instelling niet geschikt is voor psychiatrische begeleiding. Er werd contact opgenomen met het parket en daar werd beslist een jeugdrechter te vorderen. Die sprak een vonnis uit, waardoor ze tot 15 april in het LUK moest verblijven. Een consulente van Jongerenwelzijn die naar oplossingen zoekt, gevorderd door de jeugdrechter, had woensdag nog een gesprek met ons en Yamilette. De boodschap was duidelijk: er komt een moeilijke periode aan en een plaats voor haar is er momenteel nergens. Het gesprek escaleerde en volgens mij liep ze daardoor zaterdag opnieuw weg. Ze krijgt de behandeling die ze wil niet, en dacht waarschijnlijk dat ze niks meer te verliezen had.”

Mama Kathleen is de wanhoop nabij.  “Het gaat echt van kwaad naar erger. Maandag hebben we opnieuw een gesprek, maar het valt af te wachten wat er gaat gebeuren. Door de jeugdrechter hebben wij geen zeggenschap meer en gokken dat een gesloten instelling nu de meest voor de hand liggende oplossing zal zijn.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Briké Fiona Coltellaro

  Deze ouders zijn lieve en zorgzame mensen. Ik kan u met hand op de borst verzekeren dat er geen schuld bij de ouders ligt. Yamilette kreeg en krijgt nog steeds alle nodige liefde en aandacht. Sommige mensen zouden hun beter van enige commentaar ontdoen als ze deze mensen niet kennen en zouden beter moeten weten!

 • Bea Van Goethem

  Als je de ouders niet kent, is het ongepast om die mensen als soft en naiëf te bestempelen. Een getraumatiseerd kind help je niet met de beul uit te hangen. Zij is maar 12 maar door haar trauma waarschijnlijk veel ouder. Niet alleen jammer maar vooral onbegrijpelijk dat ze niet sneller kan geholpen worden.

 • lodewijk maesen

  het meisje van 12 is geen partij voor die softe naieve ouders.....een cafe aan het zuidstation in brussel?? komt niet meer goed en fout van de ouders die een kind adopteren en nog niet een hond zouden kunnen laten luisteren..

 • MYRTHE PASS

  Wat gaat een 12-jarig meisje in een café zoeken? Ze is een vogel voor de kat door zo weg te lopen en dagen weg te blijven. Erg voor de adoptieouders, die haar een kans op een mooi leven geven. Wordt zij psychiatrisch geholpen in een gesloten instelling?