Honderden vuurwapens in huis: "Uit de hand gelopen passie"

H. B., een 50-jarige wapenliefhebber uit Sint-Pieters-Leeuw, riskeert drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Bij de man werden tussen 2008 en 2015 tot vier keer toe tientallen onvergunde vuurwapens gevonden.

"Wapens zijn al sinds mijn kinderjaren een passie voor mij", verklaarde B. in de rechtbank. En het was niet de eerste keer dat hij in aanraking met het gerecht kwam. Dat gebeurde ook al in de vroege jaren 2000, al leidde dat toen niet tot een veroordeling.


Maar zijn passie werd er niet minder op, integendeel. In 2008 kreeg de politie te horen dat de man zich bezighield met de aan- en verkoop van vuurwapens. Een huiszoeking leverde inderdaad tientallen handvuurwapens en karabijnen op, maar ook zwaardere wapens - zowel semi- als volautomatisch.

Van onklaar naar schietklaar

In de twee daaropvolgende jaren voerde de politie nog eens twee huiszoekingen uit, met opnieuw een soortgelijke vondst als resultaat. Nadien bleef het enkele jaren stil, tot een huiszoeking in 2015 maar liefst vijfhonderd vergunningsplichtige en verboden wapens opleverde. Bovendien vonden de agenten ook een hoop materiaal waarmee onklaar gemaakte wapens opnieuw schietklaar gemaakt konden worden.


"Mijn cliënt heeft nooit wapens verzameld om die dan in het criminele milieu te verkopen (iets wat het parket ook niet betwist, red.)", aldus Sven De Baere, advocaat van B. "Het is gewoon een uit de hand gelopen passie. Een obsessie, zeg maar." De verdediging vraagt een werkstraf. Uitspraak op 13 november.


(WHW)