Een auto als kerstgeschenk

SLACHTOFFERS VAN AUTODIEFSTAL KRIJGEN CHEQUE VAN 700 EURO

De wagen werd gedumpt in het wachtbekken in Zuun.
Mozkito De wagen werd gedumpt in het wachtbekken in Zuun.
Hilde Lanckmans (60) en Emile Keller (66) hebben gisteren wel een heel mooi kerstgeschenk gekregen. Met de cheque van 700 euro kunnen ze een nieuw autootje kopen, nadat hun wagen in november gestolen werd. De Renault Clio werd een paar dagen later brandend teruggevonden in een wachtbekken. Daardoor kunnen Hilde en Emile hun vrijwilligerswerk niet meer doen.

De oude Renault Clio van Emile en Hilde werd dinsdagavond 20 oktober gestolen in de wijk Dikke Linde. Emile was er zoals zo vaak boodschappen gaan doen voor enkele bewoners van het rusthuis en iets gaan drinken. Vrijdagochtend werd de auto dan teruggevonden in het wachtbekken op de hoek van de Camille Leunensstraat en Slesbroekstraat. De daders staken de auto in brand en reden hem zo het water in. "Die auto was belangrijk voor ons", zegt Hilde. "Maar ook voor de mensen die we met die auto hielpen. We hadden die Clio nog maar enkele maanden geleden over genomen van Emile's vader. Het was een oude auto maar had dus ook wel een emotionele waarde. We lieten de auto in orde zetten zodat mijn schoonvader toch nog gelukkig was dat hij in de familie bleef."

Eddy Longeval en Huguette Portaels overhandigen een cheque van 700 euro aan Hilde Lanckmans.
Mozkito Eddy Longeval en Huguette Portaels overhandigen een cheque van 700 euro aan Hilde Lanckmans.

Inzamelactie

Hilde is ook militant van Vlaams Belang en zetelde voor die partij even in de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw. Daarom is Vlaams Belang voor hen een inzamelactie gestart. "We vonden het zo spijtig dat dit juist hen overkwam", zegt provinciaal coördinator Eddy Longeval van Vlaams Belang. "Daarom hielden we een geldinzameling bij de afdelingen in de streek. "Het werd een bedrag van 700 euro. Dat kan dan toch al bijgepast worden wanneer Hilde en Emile een nieuwe wagen op de kop tikken. We zullen hen bij de zoektocht ook helpen, want we hebben enkele mensen die wel weten wat een goede tweedehandse wagen moet zijn."


Hilde nam de cheque gisteren geëmotioneerd in ontvangst. Emile was op dat moment alweer aan de slag als vrijwilliger voor de mensen van dienstencentrum Meander. "Dit doet ons zeker plezier", zegt Hilde. "We zijn niet alleen die auto kwijt maar hebben zo nog heel wat andere kosten. Het is bijvoorbeeld nog altijd onduidelijk of we nu de kosten voor de takeling uit het wachtbekken moeten betalen. Ik heb me ook een busabonnement moeten aanschaffen om toch maar ergens te geraken."

Steun van buren

Intussen heeft het koppel wel steun van de buren. "We wonen hier nog maar enkele maanden maar de meeste mensen wisten al snel dat we de auto kwijt waren. En dus stellen ze voor om zelf wat mee te brengen van de winkel omdat die hier niet vlakbij is. Zelfs op zondagochtend brengt er iemand iets mee van bij de bakker. Maar ik kijk er wel naar uit om opnieuw een auto te hebben. Dan kan Emile opnieuw iedereen helpen en geraak ik ook overal opnieuw vlot." De daders van de diefstal zijn intussen nog steeds spoorloos.