26.000 Gordelaars, maar niet iedereen blij

FLANDRIENS PLEITEN VOOR BEWEGWIJZERDE KLASSIEKER VAN 100 KILOMETER

Voor het eerst kunnen wielertoeristen de Gordelklassieker in peloton fietsen.
Mozkito Voor het eerst kunnen wielertoeristen de Gordelklassieker in peloton fietsen.
Het vijfde Gordelfestival heeft dit jaar 26.000 deelnemers gelokt: liefst tienduizend meer dan vorig jaar. Directeur Eddy Frans van hoofdorganisator de Rand is tevreden over de nieuwe formule, waarbij de Gordelklassieker dit keer alleen in peloton gereden kon worden. Al was niet iedereen daar zo enthousiast over.

 


Het Gordelfestival had met het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw en het provinciedomein in Huizingen twee mooie trekpleisters. 's Ochtends vertrokken in Sint-Pieters-Leeuw de vier pelotons die de Gordelklassieker van 100 kilometer konden rijden. "'Daardoor kreeg de Gordelklassieker de allures van een echte wielerkoers", zegt directeur Eddy Frans van vzw de Rand. "Voor veel deelnemers was dat een unieke ervaring. Deze formule is zeker voor herhaling vatbaar." Maar niet iedereen was daar zo enthousiast over. Zo dook bij de start de wielertoeristenclub Flandriens op. De leden van de Vlaamse Volksbeweging hadden 'hun' klassieker graag gereden. "Maar wie geen racefiets heeft en geen 100 kilometer aan 25 kilometer per uur kan blijven rijden, mag niet meer deelnemen", zegt voorzitter Erik Vrancken van Flandriens.

Kapitein Winokio stuurde een van zijn muzikanten de wei op om de polonaise op gang te trekken.
Mozkito Kapitein Winokio stuurde een van zijn muzikanten de wei op om de polonaise op gang te trekken.

Valpartijen

"En net die 100 kilometer rond Brussel is voor de meeste Vlamingen nog steeds de enige ware Gordelklassieker. Behoud dus ook de bepijling en de seingevers voor de minder competitieve Gordelaars." In de pelotons kwamen wel enkele deelnemers ten val. De eerste valpartij deed zich al enkele kilometers na de start voor op de Vlezenbeeklaan en minstens één wielertoerist moest naar het ziekenhuis.

De Flandriens, een groep wielertoeristen van de Vlaamse Volksbeweging, vragen dat de Gordelklassieker in ere hersteld wordt.
Mozkito De Flandriens, een groep wielertoeristen van de Vlaamse Volksbeweging, vragen dat de Gordelklassieker in ere hersteld wordt.

Stan en Natalia

Toch schrikte de nieuwe formule de deelnemers niet af. 26.000 mensen zakten af naar de Vlaamse Rand voor het Gordelfestival en dat waren er tienduizend meer dan vorig jaar. Bij de Rand merkten ze vooral veel interesse voor de fietsroutes van 40 en 60 kilometer, waar onderweg gestopt werd om te proeven van veel lekkers.


De duizenden wandelaars en fietsers genoten in de namiddag met het hele gezin van de sfeer en het mooie weer. De allerjongsten werden in het provinciedomein in Huizingen getrakteerd op een optreden van Kapitein Winokio, terwijl de leeftijdsgenootjes in het Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw Kaatje van Ketnet aan het werk zagen. In het Vik-dorp in het provinciedomein in Huizingen kon je zelfs meedoen aan een ludieke wereldrecordpoging peren eten. Met Stan Van Samang in Huizingen en Natalia in Sint-Pieters-Leeuw sloten twee kleppers het vijfde Gordelfestival af.