"Zenuwachtig? Ja, hoor. Maar op het podium vergeet ik dat!"

NINA BUTERA (13) ZINGT ZATERDAG VOOR HET EERST SOLO OP SINT-ROCHUSFEESTEN

Nina met producer Christophe Severs in zijn studio, waar ze ook haar single ingezongen heeft (inzet).
Mozkito Nina met producer Christophe Severs in zijn studio, waar ze ook haar single ingezongen heeft (inzet).
Nina Butera (13) uit Sint-Pieters-Leeuw telt af naar zaterdag: dan staat ze voor het eerst solo op een podium tijdens de Sint-Rochusfeesten in Halle. De tiener werd eerder toevallig ontdekt door producer Christophe Severs, toen haar vader bij hem enkele kasten voor zijn muziekstudio in elkaar timmerde. Intussen heeft Nina met haar versie van 'Dancing On My Own' ook al een eerste single.

"Ik kan me niet herinneren dat ik ooit niet gezongen heb", lacht Nina meteen. "Ik vind het gewoon heel leuk om te doen." En enkele maanden geleden maakte ook Christophe Severs van Hallround Studios kennis met haar. De vader van Nina, die schrijnwerker is, timmerde enkele kasten voor Christophe in elkaar. Toen hij de apparatuur in diens studio zag staan, bracht hij het zangtalent van dochterlief ter sprake. "Ik had al snel door dat ze iets speciaals in haar stem had", aldus Christophe, die Nina een kans gaf. "In elke straat vind je wel mensen die goed kunnen zingen. Maar stemkleur? Dat is iets wat je niet kan aanleren. Daar word je mee geboren, en dat is bij Nina het geval."

Mozkito

Videoclip

Nina zong vervolgens enkele demo's in, waaronder een versie van 'Dancing On My Own' van Calum Scott. En dat nummer werd nu ook uitgebracht als single. Nina's papa maakte zelf een videoclip, die intussen meer dan achtduizend keer bekeken werd op YouTube. "Het was niet de bedoeling om nu al een nummer uit te brengen", zegt Christophe. "Maar het klinkt zo goed, en Nina zag het ook zelf meteen zitten. In dat liedje toont ze echt welke capaciteiten ze als zangeres heeft."

Later ook eigen nummers

Maar Nina wil niet enkel thuis of in de studio zingen. Toen Christophe enkele weken geleden samen met zijn vrouw Liesje optrad tijdens Kermis Hondzocht, mocht Nina mee op het podium om enkele nummers te zingen. En ook in Gent stond ze al op de planken. Maar komende zaterdag is het helemaal aan haar. Dan heeft ze haar eigen plaats op de affiche van de Sint-Rochusfeesten, om 17 uur. "Ik zal verschillende covers brengen", klinkt het. "Natuurlijk ben ik een beetje zenuwachtig, maar eens ik op het podium sta, dan vergeet ik al die spanning en wil ik vooral genieten. De bedoeling is om later ook eigen nummers te maken, maar nu zoeken we vooral liedjes die bij me passen, en die ik ook zelf goed vind."


Nina wil ook nog beter leren zingen, met de hulp van Christophe. Al moet ze in september natuurlijk ook weer gewoon naar school - het tweede jaar Moderne Wetenschappen in het Koninklijk Atheneum in Halle. "Maar zingen valt perfect te combineren met school", zegt ze zelf. "Ik heb ook geen andere hobby's. Natuurlijk droom ik er wel van om later van deze hobby mijn beroep te maken, maar ik weet ook dat dit heel moeilijk is. Mijn vader houdt me ook met twee voeten op de grond. En intussen wil ik me vooral amuseren wanneer ik zing. Dat is nu het allerbelangrijkste."