"Jaren geëxperimenteerd om tot dit biertje te komen"

LAMBIEK FABRIEK STELT VOOR: DE OUDE GEUZE BRETT-ELLE

Jo Panneels met twee van de eerste flesjes Oude Geuze Brett-Elle in de tonnenzaal in Ruisbroek.
Foto Mozkito Jo Panneels met twee van de eerste flesjes Oude Geuze Brett-Elle in de tonnenzaal in Ruisbroek.
Om naar uit te kijken tijdens de opendeurdag van brouwerij Belgoo: de Oude Geuze Brett-Elle van de Lambiek Fabriek. Een biertje waar jaren geëxperimenteer aan voorafgegaan is. "Blij dat we het eindelijk kunnen voorstellen."

Jo Panneels, Stijn Ecker, Jozef Vanbosstraeten en Jeroen Van Lier waren tien jaar geleden al beslagen bierliefhebbers. "Aan de toog - letterlijk tussen pot en pint - is het idee ontstaan om zelf bier te brouwen", vertelt Jo. "We hebben ons een dame-jeanne (een grote glazen fles waar onder meer bier in kan gisten, red.) aangeschaft, en enkele liters lambiek. Die eerste pogingen gingen grandioos de mist in, maar we hadden de smaak te pakken. En zo zijn we blijven experimenteren."


Een volgende stap in hun bierverhaal vonden de vrienden in Frankrijk, waar ze steevast druiven gingen plukken tijdens de 'vendange'. Daar kregen ze van wijnboer Marc Moustie de vraag of ze wat konden met één van zijn houten vaten. Door de jaren heen wisten de vier zo een mooie voorraad van die vaten naar de Zennevallei te halen. "We hadden dus het materiaal om onze eigen lambiek te laten rijpen", vervolgt Jo. "De vaten konden we stockeren in een opslagplaats van de familie van Jeroen, en tot op vandaag is dat nog altijd onze tonnenzaal. Maar we moesten ook nog op zoek naar een plek om te brouwen, en zo zijn we bij Jo Van Aert van brouwerij Belgoo terechtgekomen. Daar konden we onze Oude Geuze eindelijk produceren. Dat doe je door lambiek van verschillende jaren te mengen en de geuze nadien nog te laten hergisten."

Ook voor haar

Jeroen Van Lier besloot uiteindelijk om zijn horecazaak de Smidse voorrang te geven, maar Jo, Stijn en Jozef bleven hard werken voor hun Lambiek Fabriek. "We combineren de zaak nog altijd met een 'gewone' job", legt Jo uit. "Dat kan ook niet anders, want tot dusver heeft onze hobby ons alleen nog maar geld gekost. (lacht) Maar we zijn wel blij dat we onze Oude Geuze nu kunnen lanceren." En dat doen ze onder een eigenzinnige naam: de Brett-Elle. 'Brett' verwijst naar de Brettanomyces, oftewel de wilde gisten in de Zennevallei die de unieke bieren mogelijk maken. "En met de toevoeging 'Elle' wilden we onze Oude Geuze vooral een vrouwelijke toets meegeven. Het zijn dan wel vooral mannen die bekendstaan als bierliefhebbers, maar onze Oude Geuze is voor iedereen bestemd."


De eerste lading van 37,5 cl-flesjes (4.000) en 75 cl-flessen (2.000) komt zondag op de markt. "Pas tegen de zomer volgt een tweede lading, al zal die wel meteen twee keer zo groot zijn. We hopen natuurlijk dat onze Oude Geuze aanslaat. We willen hem vooral lokaal verkopen omdat het bier onlosmakelijk met de streek verbonden is." Je kan de Oude Geuze Brett-Elle zondag tussen 11 uur en 19 uur proeven tijdens de opendeurdag van Belgoo, in de Georges Wittouckstraat 61 in Sint-Pieters-Leeuw.