Zwaargewond na klap tegen truck in schaar

RECREATIEDOMEIN DE STER KREUNT ONDER SNEEUW: 40 BOMEN SNEUVELEN

Een bestuurder reed in op een vrachtwagen die in de schaar was gegaan.
Kristof Pieters Een bestuurder reed in op een vrachtwagen die in de schaar was gegaan.
Een automobilist is

gisteren zwaargewond geraakt toen hij op een truck inreed. Door de gladheid ging de vrachtwagen in schaar op de parallelweg van de E17. Van winterpret was er evenmin sprake in het provinciaal domein De Ster. Dat bleef gesloten door gevaar voor omvallende bomen.


De meeste wegen in de regio waren gisteren goed berijdbaar, maar op sommige plaatsen kon het nog verraderlijk glad zijn. Dat mocht een vrachtwagenchauffeur ondervinden op de E17, toen hij met zijn truck in de schaar ging op het klaverblad in Sint-Niklaas. Ondanks het opschrift 'This truck brings luck' schoof de vrachtwagen onherroepelijk de gracht in. Een automobilist die achter de vrachtwagen reed, kon een aanrijding met de achterkant van de truck niet meer vermijden. De bestuurder kroop daarbij door het oog van de naald. Hij raakte zwaargewond, maar verkeerde niet in levensgevaar. Zijn wagen was wel rijp voor de schroothoop. Ook de vrachtwagen liep zware schade op. De brandstoftank scheurde open en een hoeveelheid brandstof lekte in de gracht naast de snelweg. De brandweer kwam de resterende brandstof uit de tank pompen en de gelekte diesel opruimen. Het ongeval veroorzaakte geen zware verkeershinder.


In heel wat gemeenten werd gisteren met man en macht gewerkt om wegen en voetpaden sneeuwvrij te krijgen. In Beveren werd zelfs de klok rond gewerkt. "Een pluim voor onze mensen als je weet dat Beveren 600 kilometer wegen heeft", zegt schepen Raf Van Roeyen. "De voorbije twee dagen is er 200 ton zout en 15.000 liter pekel gestrooid. De omgeving van openbare gebouwen en zones die moeilijker met groot materiaal bereikbaar zijn, hebben we zelfs handmatig aangepakt." Ook in Sint-Gillis-Waas werd teruggrepen naar de meer 'traditionele' technieken en trokken gemeentearbeiders met de schop op pad om voetpaden sneeuwvrij te maken. Onder meer de Blokstraat werd aangepakt omdat hier veel mensen van en naar het busstation wandelen.


Het vele strooiwerk kon echter niet verhinderen dat de wegen er gisterenavond opnieuw glad bij lagen omdat het smeltend water weer begon aan te vriezen. Dat leidde tot ongevallen. In de Moortelstraat in Kruibeke verloor een chauffeur de controle over zijn bestelwagen en belandde in de gracht. Hij blijf zelf ongedeerd.

Kristof Pieters

Park dicht

Wie een idyllische wandeling in gedachten had in het park De Ster, was er gisteren aan voor de moeite. Het provinciaal domein hield de deuren gesloten wegens gevaar op opvallende bomen. "In totaal zijn er toch wel een veertigtal bomen gesneuveld onder het gewicht van de sneeuw", zegt directeur Pieter Debaets. "Het gaat vooral om groenhoudende bomen zoals naaldbomen. Verschillende toppen zijn door het gewicht van de sneeuw gewoon afgeknapt. In de week hebben we een vast cliënteel dat hier komt lopen, maar in deze omstandigheden was dat onverantwoord. We konden geen risico nemen." Gisteren werd de hele dag gewerkt om wandelpaden terug vrij te maken. Ook de brandweer kwam in bijstand. Onder meer op de parking was een zware boom omgevallen. De stukken stam konden na verzaging enkel met het haakarmvoertuig verplaatst worden.


Gedeputeerde Peter Hertog benadrukt dat het sneeuwtapijt erg uitzonderlijk was. "Normaal sluiten we voor sneeuw niet de deuren, enkel bij stormwind. We gaan daarom wel eens bekijken of we geen scenario kunnen uitwerken waarbij enkel het parkdeel met de bomen gesloten wordt en de rest van het domein kan openblijven."


Niet alleen in het recreatiedomein De Ster sneuvelden bomen. De brandweer moest ook op andere plaatsen bijstand bieden zoals in de Kouterstraat in Belsele waar een boom op de weg terecht kwam. Het slechte weer speelde ook de wekelijke markt in Beveren parten. Amper 25 van de 93 marktkramers kwamen opdagen. Ook de marktgangers zelf lieten het afweten.


De huisvuilophaling was gisteren ook nog verstoord.

Een bestelwagen belandt in de gracht na slippartij.
Kristof Pieters Een bestelwagen belandt in de gracht na slippartij.

Huisvuilophaling

Zowel Ibogem als IMD besliste geen ophalingen te laten doorgaan. In Lokeren werd er maandag restafval opgehaald. "Onze ploegen deden hun uiterste best, maar de omstandigheden lieten het niet meer toe om alle straten af te werken", klinkt het.

Heel wat bomen in recreatiepark De Ster sneuvelden onder de dikke laag sneeuw.
Kristof Pieters Heel wat bomen in recreatiepark De Ster sneuvelden onder de dikke laag sneeuw.

SINT-NIKLAAS:

Gemeentearbeiders maken met de schop de voetpaden vrij.
Kristof Pieters Gemeentearbeiders maken met de schop de voetpaden vrij.

Sint-Gillis-Waas:

SINT-NIKLAAS: