Wereldtitel aerobics levert Lissa (23) 100 euro op

Lissa Van Brande aan het werk op het WK aerobics.
Foto Joris Vergauwen Lissa Van Brande aan het werk op het WK aerobics.
Lissa Van Brande (23) uit Sint-Niklaas is in het Nederlandse Leiden wereldkampioen aerobics geworden. Eerder dit jaar haalde ze in Tsjechië ook al de Europese titel binnen én werd ze Belgisch kampioen. Een wonderjaar voor Lissa, die zich daarmee zonder discussie de fitste vrouw van het land mag noemen.

'Sports aerobics' is een sportdiscipline die in ons land nog niet echt goed gekend is. De atleten in het aerobics worden ook niet ondersteund door een sportfederatie. Maar dat heeft Lissa Van Brande niet belet om de grootste atlete in haar sport te worden. In het Nederlandse Leiden werd ze als eerste Belgische atlete ooit wereldkampioene aerobics. En eerder dit jaar haalde ze ook al de Europese en Belgische titel binnen.


Lissa Van Brande begon door haar moeder op haar zesde met aerobics en neemt al sinds haar elfde deel aan internationale wedstrijden. Ze haalde voor België al de meeste titels binnen in de jeugdcategorieën. En samen met Marlies Torfs en Aaike Foubert werd ze in 2015 al eens wereldkampioene als team, maar dat deed ze nu dus ook solo. Een enorme prestatie, tegen dames uit alle hoeken van de wereld.

2 uur training per dag

Lissa Van Brande traint dagelijks 1,5 tot 2 uur in de Sint-Niklase club Fysiofit, waar ze daarnaast ook nog jongeren traint. En intussen is ze na een bachelor Rechtspraktijk ook nog bezig met de bachelor Secundair Onderwijs. Iets verdienen in haar sport is immers een utopie. De wereldtitel leverde haar precies... 100 euro op.


"Het is niet zo'n bekende sport, niet alleen in België trouwens. De meeste atleten doen het uit passie voor de sport. Het is uiteraard jammer dat het deze sport ontbreekt aan wat meer aandacht en ondersteuning, maar dat ontmoedigt me niet. Integendeel, ik droom al sinds ik elf jaar was van deze wereldtitel. Het is echt een wonderjaar voor mij."


Bij sportaerobics combineren de atleten kracht, uithouding, lenigheid en sprongkracht met artistieke elementen als dans en expressie.


"Het is echt heel veelzijdig. Maar dat maakt het ook moeilijker toegankelijk."


Nog een leuk detail: Lissa's halfzus Luka Torfs (16) werd vierde bij de jongeren op het WK aerobics in Nederland. En ook zusje Louise (9) zet intussen de eerste aerobicspasjes. (JVS)