Ga naar de mobiele website
^ Top

Vluchtelingen leren al winkelend onze taal

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS OEFENEN NEDERLANDS BIJ 22 WINKELIERS

Een groep vluchtelingen uit opvangcentrum Westakkers leert het Nederlands in een boekenwinkel.
Joris Vergauwen Een groep vluchtelingen uit opvangcentrum Westakkers leert het Nederlands in een boekenwinkel.
Anderstalige inwoners kunnen deze week bij heel wat handelaars in Sint-Niklaas terecht om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Gisteren ging een groep vluchtelingen uit opvangcentrum Westakkers oefenen bij een boekhandel in de Stationsstraat.

"Hoeveel kost deze kookboek?" Het komt er aarzelend en nog niet helemaal perfect uit, maar de 15-jarige Kashmir uit Afghanistan is wel zichtbaar trots dat hij zijn vraag heeft gesteld aan de verkoopster van de boekhandel. Zij heeft hem perfect begrepen en geeft nauwkeurig articulerend het antwoord. Niet iedereen van de groep vluchtelingen van 15-16 jaar uit opvangcentrum Westakkers is al zo ver. Sommigen hebben een bemoedigend schouderklopje nodig om een poging te wagen. "Het is niet abnormaal dat het nog aarzelend is. Deze jongeren zijn nog maar enkele maanden in België en gaan pas sinds begin januari naar school. Maar ze zijn heel leergierig", vertelt OKAN-leerkrachte Ulrike Mullier. Het is een ongewoon tafereel dat groepjes anderstalige nieuwkomers in een winkel het Nederlands aanleren. Maar het is dan ook de 'week van de anderstalige klant' in Sint-Niklaas. En nog tot 26 februari doen 22 Sint-Niklase handelszaken daarvoor een extra inspanning. Wie bezig is met onze taal te leren, krijgt alle tijd en ruimte in de winkels om het te proberen. En de verkoopsters weten dat ze niet meteen moeten overschakelen op het Engels.

Deze 16-jarige Afghaanse vluchteling weet alvast wat hij aan de verkoopster moet vragen om de krant te kopen.
Joris Vergauwen Deze 16-jarige Afghaanse vluchteling weet alvast wat hij aan de verkoopster moet vragen om de krant te kopen.

Sticker op toegangsdeur

'Oefen hier je Nederlands' staat er dan ook op de stickers die deze week op de toegangsdeuren van de deelnemende winkels hangen. "Het is een ideale manier om het Nederlands te leren. In een klaslokaal kan dat ook, maar het is goed om de taal in de praktijk te brengen. En deze week zijn er veel oefenplaatsen, van boeken- en fietswinkels, groenten- en fruitkramen, bakkers, apothekers tot interimkantoren en de stadsloketten", legt schepen voor Inburgering Marijke Henne (N-VA) uit.

Niet makkelijk

Onder de anderstalige nieuwkomers in Sint-Niklaas bevinden zich dit jaar uiteraard veel vluchtelingen. In de twee opvangcentra van het Rode Kruis, in de Kasteelstraat en op domein Westakkers, verblijven in totaal zo'n 700 vluchtelingen. Daarvan zijn er een 200-tal minderjarig en dus schoolplichtig. Kinderen tot 12 jaar worden ingeschakeld in de gewone klassen in het basisonderwijs. Dat zijn er zo'n 70. Jongeren tussen 12 en 18 jaar krijgen eerst een jaartje Nederlandstalige opleiding in de OKAN-klassen, wat staat voor onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers.


Voor die OKAN-leerlingen is de kans om de taal te leren in winkels deze week dan ook heel bijzonder. "Het Nederlands is geen makkelijke taal. We zijn nu anderhalve maand bezig en het gaat stilaan beter. Het is heel goed dat we onze kennis nu eens in de praktijk kunnen gebruiken", vertellen de jongeren, die op twee uitzonderingen uit Pakistan en Tsjetsjenië verder allemaal uit Afghanistan komen. Leerkrachte Ulrike Mullier heeft er alleszins haar werk mee. "Nu moeten ze zelf de stap zetten, durven de taal te gebruiken. Ze voelen ook dat ze worden aangemoedigd om Nederlands te spreken. De meeste jongeren hebben al Engelstalig onderwijs gevolgd in hun land van herkomst. Dat maakt de stap naar het Nederlands minder groot. En bij sommigen gaat het heel vlot."Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug