Verkiezingen leven ook in scholen

Portus Berkenboom houdt debat en stembusgang

Het verkiezingsdebat in Portus Berkenboom.
JVS Het verkiezingsdebat in Portus Berkenboom.
Jongeren zijn wel degelijk geïnteresseerd in politiek, zeker op lokaal vlak. Dat bleek de voorbije weken in heel wat scholen in Sint-Niklaas, waar werd gefocust op de gemeenteraadsverkiezingen van zondag. In Portus Berkenboom was er een groot verkiezingsdebat, met ook een heuse stembusgang. In SBSO Baken werd er een infomoment georganiseerd met vertegenwoordigers van alle partijen.

Interessant in Portus Berkenboom was dat de leerlingen voor én na het verkiezingsdebat gingen stemmen, om na te gaan of het debat hun politieke voorkeur zou veranderen. En dat bracht inderdaad nog behoorlijk wat veranderingen met zich mee. Het debat op school vond een tiental dagen geleden plaats, met Nand De Klerck (sp.a), Maxime Callaert (N-VA), Lore Baeten (CD&V), Niels Blomme (Groen), Freyja De Rijcke (Vlaams Belang), Karel Noppe (Open Vld) en Chris Wauman (PVDA).

Enkele bekommernissen van de leerlingen: de kale Grote Markt, de toekomst van de site AZ Nikolaas, het bannen van de auto in het stadscentrum,... En het was een geslaagd debat, vonden de jongeren. "We vonden het eigenlijk héél leerrijk. We weten nu echt wel beter waar de partijen voor staan", zeiden de laatstejaars van Portus Berkenboom. "Verkiezingsprogramma's lezen en vergelijken, doen we niet echt. Zo'n debat is veel duidelijker. De verschillen tussen de partijen komen dan echt goed naar boven."

De stembusgang in Portus Berkenboom.
JVS De stembusgang in Portus Berkenboom.

Na het debat hield de school opnieuw een stembusgang. "En toch opvallend: ongeveer de helft van de leerlingen heeft een ander bolletje gekleurd na het debat", klonk het bij de leerkrachten. "CD&V komt met Lore Baeten als winnaar uit het debat. Zij heeft de meeste leerlingen kunnen overtuigen. Ze koos voor een persoonlijke aanpak en dat konden de leerlingen blijkbaar smaken. De goede score van N-VA en Vlaams Belang lijkt dan weer de algemene rechtse trend te volgen in Sint-Niklaas. Opvallend ook bij de PVDA: die partij kreeg voor het debat 0 stemmen, maar kon uiteindelijk wel acht leerlingen overtuigen."

JVS

Infomoment

En ook in SBSO Baken, de secundaire school voor buitengewoon onderwijs aan de Bellestraat, waren de verkiezingen een thema. Geen groot debat daar, wel een infomoment. "We hebben vertegenwoordigers van alle partijen uitgenodigd om zich voor te stellen en te schetsen waar zij voor staan. Het gaat om een infomoment, om de verkiezingen op een aangepaste manier uit te leggen aan onze leerlingen van 18 jaar en ouder. Zij hadden heel wat vragen voorbereid." 

In SBSO Baken,  de secundaire school voor buitengewoon onderwijs, was er een infomoment voor de leerlingen rond de verkiezingen.
RV In SBSO Baken, de secundaire school voor buitengewoon onderwijs, was er een infomoment voor de leerlingen rond de verkiezingen.
RV